Cat de mult ne asemanam cu maimutele? N-o sa-ti vina sa crezi in cate situatii se comporta exact ca noi!

Publicat: 03 apr. 2017, 12:41 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Cat de mult ne asemanam cu maimutele? N-o sa-ti vina sa crezi in cate situatii se comporta exact ca noi!

Indiferent daca ai sau nu convingeri evolutioniste, un lucru este cert: nu poti contesta asemanarile dintre oameni si primate! Conform oamenilor de stiinta, cele mai apropiate rude ale noastre din lumea animala sunt cimpanzeii si maimutele bonobo, dar asta nu inseamna ca nu avem comportamente specifice si altor primate.

Similaritatile si diferentele dintre comportamentul uman si cel al maimutelor a fost teoretizat in numeroase material stiintifice, de la teze si lucrari scrise la filme documentare. In unele dintre ele se vorbeste chiar si despre diferentele de comportament ale anumitor specii de primate.

De exemplu, in “Sex at Dawn”, Cacilda Jethá si Christopher Ryan insista sa sublinieze diferentele dintre cimpanzei si bonobo: “In timp ce cimpanzeii se folosesc de putere pentru sex, maimutele bonobo se folosesc de sex pentru a-si rezolva problemele legate de putere”. Asadar, cu ce primate ne asemanam mai mult si de ce?

Refuzul
Maimutele bonobo din Gradina Zoologica de la Leipzig au fost surprinse miscandu-si capul in semn de refuz sau dezaprobare pentru a-si convinge puii sa nu se mai joace cu mancarea in loc sa o consume sau sa-i determine sa nu intreprinda anumite actiuni periculoase pentru integritatea si sanatatea lor. Oamenii de stiinta nu au reusit sa demonstreze ca miscarile capului au fost un refuz categoric, insa in momentul in care puii nu s-au conformat mimicii si gesturilor parintilor, acestea au luat atitudine si i-au determinat, fizic, sa isi modifice comportamentul. Acelasi presupus refuz a fost observant si la cimpanzeii din Gradina Zoologica din Arnhem unde o femela si-a impiedicat puiul sa se apropie de un mascul nervos.

Cerutul
E fascinant cum anumite specii de maimute exprima anumite dorinte prin gesturi similare celor ale oamenilor. De exemplu, atunci cand cer mancare, atat maimutele bonobo cat si cimpanzeii isi intind mainile deschise in fata celor carora le cer. Un studiu publicat de Academia Nationala de Stiinte a SUA arata ca unele primate chiar zambesc in timp ce “cersesc” sau cel putin isi arata dintii in cel mai linistit si cald mod cu putinta. Suna cunoscut?

Rasul zgomotos

Picture 005

Unul dintre comportamentele aproape umane ale maimutelor este si reactia acestora cand sunt gadilate: rasul zgomotos. Nu doar ca expresia faciala a maimutelor gadilate este similara cu a noastra, dar nici zgomotele nu se lasa mai prejos. Singura diferenta dintre rasetele umane si cele ale primatelor este ca acestea din urma respira diferit in timp ce rad si nu isi coordoneaza neaparat alternanta “inspir-expir” cu zgomotele produse. Cimpanzeii si maimutele bonobo nu sunt insa singurele care rad zgomotos. Acest comportament a fost observat si la urangutani si gorile, informeaza Current Biology, o publicatie stiintifica a Marii Britanii.

Recunoasterea faciala
Daca noi putem identifica o fata cunoscuta intr-o multime, de ce n-ar putea si maimutele? De fapt, oamenii de stiinta de la Institutul de Cibernetica Biologica Max Plank din Tubingen, Germania, sustin ca maimutele sunt perfect capabile sa recunoasca trasaturile definitorii ale unei figuri: forma nasului, a buzelor, a sprancenelor. O maimuta va observa intotdeauna cand o alta are o trasatura distinctiva, de exemplu un nas mare. Spre deosebire de noi insa, maimutele se impotmolesc sa recunoasca o figura atunci cand o privesc dintr-un unghi de 180 de grade.

Mancarea ca refugiu
Nu o data ai simtit nevoia ca, dupa o cearta cu persoana iubita sau dupa o zi grea la serviciu, sa te refugiezi intr-o masa plina de gluten cum sunt pastele sau inghetata. Se pare ca maimutele rhesus fac exact acelasi lucru pentru a scapa de stres. Acestea sunt unele dintre cele mai stresate maimute deoarece traiesc in comunitati ierarhizate unde le lipseste cu desavarsire controlul si au parte de episoade constante de hartuire. Conform unui studiu realizat de Centrul de Cercetare al Universitatii Emory din Georgia, in care unui grup de maimute de sex feminin de scari ierarhice diferite le-au fost date suplimente alimentare cu aroma de banana, dar cu cantitati diferite de grasimi, maimutele rhesus inferioare au mancat in exces mancarea bogata in zahar si grasimi, spre deosebire de suratele lor, superioare si mai putin stresate. De altfel, in timp ce maimutele linistite si-au consumat mesele doar in timpul zilei, cele stresate au avut parte si de gustari reconfortante in timpul noptii. Cine n-a facut asta sa ridice mana!

Sexul de placere
Timp de secole s-a crezut ca animalele, inclusiv primatele, fac sex doar pentru reproducere si perpetuarea speciei. Acest lucru a fost pus la indoiala inca din anii ’60 de catre biologul specializat in primate Jane Goodall, care a vazut pentru prima oara un cimpanzeu din Tanzania folosind o… jucarie sexuala! In prezent, oamenii de stiinta au constatat ca cimpanzeul mediu se foloseste de aproximativ 20 de unelte pentru a-si face viata mai usoara, dintre care unele sunt folosite strict cu scopul de a obtine placeri sexuala.

Publicat: 03 apr. 2017, 12:41 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Pe aceeași temă