Care este diferenta dintre gripa si raceala. Tratamentul adecvat fiecareia

Publicat: 15 ian. 2019, 17:06 Autor: Simona Life

Chiar daca par extrem de asemenatoare sau chiar unul si acelasi lucru, gripa si raceala se diferentiaza prin cateva caracteristici.

Diferentele majore dintre gripa si raceala

Cea mai importanta diferenta intre raceala si gripa este durata, astfel ca raceala dureaza mult mai putin decat gripa, media fiind de o saptamana, fata de gripa care dureaza mult mai mult.

Atat la raceala, cat si la gripa, apar tusea, stranutul si durerile in gat, fiind greu de diferentiat. Insa s epoate diferntia usor dupa debutul fiecaruia.

Mai exact, raceala se instaleaza dupa o stare de oboseala, dupa care apar tusea, stranutul si durerile in gat, iar apoi cresterea mucozitatilor nazale.

In schimb, gripa debuteaza violent, cu temperatura, de regula de 39 sau chair 40 de grade, fiind insotita de frisoane, dureri de cap, tuse, oboseala, rosu in gat si dureri oculare.

Care este diferenta dintre gripa si raceala

Ce este raceala si ce simptome are

Raceala este o infectie a cailor respiratorii superioare care nu prezinta riscuri, fiindca trece in maxim o saptamana. Daca dupa aceasta perioada nu dispare, inseamna ca va confruntati cu altceva si trebuie consultat medicul.

Simptomele racelii sunt simple, si puteti depisa daca sunteti racit atunci cand aveti rinoree (mucozitate clara care se transforma intr-una densa de culoare galbuie), dureri in gat, ans infundat, tuse si stranut.

Ce este gripa si ce simptome are

Gripa este o boala respiratorie contagioasa, provocata de virusurile A, B sau C iar modul de raspandire cel mai rapid este prin stropii de saliva de la persoanele bolnave.

Fata de raceala, gripa are un termen mai lung si este mult mai dificila, mai ales din cauza simptomelor care sunt mai grave fata de cele ale racelii.

Astfel, acestea sunt febra, starea de oboseala, durerile in gatpierderea apetitului, dureri musculare, frusoane, dureri in gat si dureri ale globurilor oculari la miscare.

Tratamentul gripei

Un prim pas pentru a invinge gripa este sa va hidratati suficient si sa incercati pe cat posibil sa scadeti febra. Sunt recomandate medicamentele care amelioreaza durerile de cap si cele musculare.

Este esential sa luati si antitusive si spray-uri nazale, care ajuta la decongestia cailor respiratorii si la scaderea secretiilor nazale. Daca nici cu toate acestea nu trece gripa, este necesar sa apelati la medic.

Tratamentul racelii

Ce este cel mai important, raceala nu se vindeca, doar se amelioreaza simptomele. Antibioticele nu actioneaza impotriva virusurilor, insa unele medicamente vor ameliora cateva simptome.

Se recomanda analgezice usoare pentru febra si dureri in gat, precum acetaminofen, insa trebuie sa va feriti de aspirina. Aceasta poate determina aparitia sindromului Reye, fiind o boala rara, dar fatala.

Pentru nasul infundat este bine sa luati un antihistaminic si sa evitati spray-urile sau picaturile decongestive mai mult de cateva zile, pentru a nu cauza inflamatii cronice ale mucoaselor.

De asemenea, este important sa va odihniti, sa consumati multe lichide, sa mancati cat mai multa supa de pui si sa aveti grija la temperatura si umiditatea camerei.

Cum se te feresti de gripa si raceala

Pentru a evita imbolnavirea si a scapa „nevatamat” de gripa si raceala, trebuie sa respectati cateva indicatii, in acest fel n-o sa aveti grija medicamentelor si o sa va bucurati de iarna din plin

  • mainele trebuie spalate des cu apa si sapun, pentru a evita imprastierea bacteriilor si intrarea in contact cu virusii;
  • folositi gel antibacterial, asta in cazul in care nu aveti unde sa va spalati cu apa si sapun. Este un back-up practic si util, mai ales daca trebuie sa mancati si nu aveti o baie la dispozitie;
  • curatenia este absolut necesara, pentru a nu intra in contact cu microbii, in special daca in preajma ta s-au aflat persoane gripate;
  • nu sta langa persoanele bolnave, fiindca vei fi si tu predispus la virusi, si in niciun caz nu strange mana celorlalti;
  • un stil de viata sanatos este un aliat important impotriva racelii si gripei, iar pentru asta este indicat sa mananci des fructe si legume proaspete si sa te hidratezi suficient.

Cat costa vaccinul antigripal

In medie, pretul unui vaccin antigripal este intre 20 si 23 de lei, in functie de farmacie, si se gaseste in mai multe farmacii. Acestea sunt de mai multe feluri, precum Fluarix vaccin antigripal, Vaxigrip pentru adulti si INFLUVAC.

Sursa: csid.ro

Publicat: 15 ian. 2019, 17:06 Autor: Simona Life
Pe aceeași temă
×