Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Buzoianu, crede că revenirea la viața normală va avea loc în vara anului 2021, după ce efectele administrării vaccinului anti-COVID-19 vor începe să apară și numărul infectărilor cu coronavirus va scădea considerabil.
Anca Buzoianu spune că pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2 întreaga omenire a depus un efort conjugat, astfel că serul care ar trebui să ofere imunitate la infecția cu coronavirus a putut fi obținut atât de rapid. Astfel, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca susține că în câteva luni de la începerea campaniei de vaccinare, românii s-ar putea întoarce la viața normală de dinainte de pandemie.
“Părerea mea este că, după ce se va începe vaccinarea, într-un interval de 2-3 luni în care va mai trebui păstrată distanţarea, va începe să scadă numărul de infectări, astfel încât, în vara lui 2021, ne vom putea întoarce la ceea ce numim noi viaţă normală”, a declarat prof. dr. Anca Buzoianu, într-un interviu pentru MedicHub, citat de Ziua de Cluj. Aceasta a adăugat că se va vaccina anti-COVID-19, alături se toată familia sa.
Totodată, rectorul și-a exprimat speranța că în perioada următoare vor fi parcurși pași importanți și în ceea ce privește medicamentele pentru tratarea COVID-19.
”În acelaşi timp, sper din inimă că medicamentele care sunt în curs de autorizare, pentru tratatea bolii, vor fi gata într-un final, şi, în momentul în care vom avea un antiviral, alta va fi percepţia omului asupra bolii”, a mai spus Anca Buzoianu.
În același timp, aceasta a subliniat că în cadrul campaniei naționale de vaccinare, este nevoie de o comunicare extrem de eficientă care să nu lase loc dezinformărilor venite din partea anti-vacciniștilor.
„Cred că profesioniştii ar trebui să fie mult mai atenţi în comunicare, mai ales că trebuie să vorbeşti pe bază ştiinţifică şi să nu ne luăm după antivaccinişti sau fake-news-uri care sunt acum atât de la modă. Cred că trebuie să avem o mare responsabilitate în ceea ce spunem, mai ales că suntem în poziţia de a fi ascultaţi de foarte multă lume. În general, medicii trebuie să se exprime foarte atent şi să ţină seama că sunt un exemplu pentru populaţie”, a mai declarat prof. dr. Anca Buzoianu.
Sursa foto: Arhiva Ciao