Când este Crăciunul în 2019, pe rit vechi

Publicat: 04 nov. 2019, 11:42 Autor: alina.serea Life
Când este Crăciunul în 2019, pe rit vechi

Crăciunul în calendarul românesc are o dată diferită față de Crăciunul pe rit vechi. Află când este Crăciunul 2019 și cum este sărbătorit, pe stil vechi și nou

Când este Crăciunul 2019. Foto ghiveci cu brad de Craciun
Crăciunul pe rit vechi are o data diferita de cel pe stil nou

Atât în Orient, cât și în Occident Crăciunul sau Nașterea Domnului era prăznuită la aceeași dată, însă diferențele dintre calendarul gregorian și cel iulian au făcut că sărbătoarea Nașterii Mântuitorului să nu mai coincidă. Iată când este Crăciunul 2019 în calendarul românesc și în cel de rit vechi:

Când este Crăciunul 2019, în timpul săptămânii

În 2019, Crăciunul pică în mijlocul săptămânii, respectiv miercuri și joi. Așadar, vor fi două zile libere legale, iar angajații se vor întoarce la locul de muncă vineri, 27 decembrie. Crăciunul este o sărbătoare legală și se prelungește și în ziua următoare, 26 decembrie: a două zi de Crăciun.

Nașterea Domnului – Crăciunul este primul praznic împărătesc cu data fixă. Sărbătoarea această marchează nașterea Mântuitorului și este sărbătorită de către creștinii din întreagă lume în fiecare an pe 25 decembrie. Acest moment marchează nașterea trupească a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și prima sărbătoare creștină a Mântuitorului în ciudă faptului că nu este la fel de veche precum Paștele sau Rusaliile.

Crăciun pe rit vechi 2020

Crăciunul pentru creștinii ortodocși de rit vechi este sărbătorit pe 7 ianuarie. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial.

Cu toate că Biseric Ortodoxă a trecut la calendarul nou pe 1 octombrie 1924, încă mai există oameni care îl respectă pe cel vechi. Înainte de Hristos au existat două feluri de a se calcula timpul pe parcursul unui an: unul al egiptenilor – care era mai corect, dar nici el perfect – de 365 zile, altul, al romanilor, care era de 355 zile. Insă, rămânea anual o diferență de timp de zece zile între aceste două sisteme, și chiar între fiecare dintre ele si calendarul solar.

La 24 februarie 1582, Papa Grigorie al XIII-lea a făcut o reforma, suprimând zece zile din calendar, astfel încât data de 5 octombrie a devenit 14 octombrie. De atunci calendarul s-a numit „gregorian” sau „stilul nou”.

Au rămas, însă, câteva Biserici Ortodoxe cu calendarul iulian neîndreptat, ca: Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă și Biserică Sârbă, precum și Mănăstirile din Sf. Munte Athos, cu excepția Vatopedului, care se numesc „pe stil vechi”, pentru că prăznuiesc Paștele, Crăciunul și toate sărbătorile după vechiul calendar, adică după „stilul vechi”.

Citește și: Traditii de Craciun. Ce se intampla daca pui o pusculita sub bradul impodobit

Crăciunul în România

Crăciunul a fost sărbătorit în România încă de la introducerea creștinismului pentru prima oară, cu multe secole în urmă. Singura excepție a fost între anii 1948 și 1989, când sărbătorirea Crăciunului s-a interzis oficial, în perioada regimului comunist din România.

Ca și în alte țări ortodoxe de răsărit, sezonul Crăciunului începe oficial cu Postul Crăciunului, cu șapte săptămâni înainte de ziua de Crăciun, pe 14 noiembrie. Cu toate acestea, pregătirile se intensifică pe 30 noiembrie, de Ziua Sfântului Andrei, și se termină pe 7 ianuarie, de Ziua Sfântului Ioan Botezătorul.

În cea mai mare parte a acestei perioade lungi, credincioșii evită să consume carne și alte alimente provenite de la animale. În mod tradițional, uleiul nu trebuie folosit miercurea și vineri, iar Ajunul Crăciunului este zi de post. Cu toate acestea, mai există destule “zile de excepție” sau dezlegare la diverse alimente.

Citește și: Ritualul Oanei Roman de Craciun. Ce face vedeta an de an pentru a ii merge mai bine

Publicat: 04 nov. 2019, 11:42 Autor: alina.serea Life
Pe aceeași temă
×