Calendarul foilor de ceapă 2025, obicei păstrat cu sfințenie de bătrânii din satele românești în care agricultura reprezintă încă o îndeletnicire de bază. În prima zi din an, cu ajutorul foilor de la o ceapă se crede că se pot prevedea lunile din an care vor fi aducătoare de ploi, dar și cele în care se va instala seceta.
Calendarul foilor de ceapă s-a pregătit pentru ultima zi din anul trecut la Sânpetru de Câmpie. în județul Mureș. Mihai Teodor Naşca, unul dintre gospodarii locului, a ținut tradiția calendarului țărănesc alegând în primul rând o ceapă mare. Din care se desprind cele 12 foi necesare pentru cele 12 luni ale Anului Nou.
Pentru calendar, ceapa se taie prima dată pe jumătate și apoi, din exterior spre interior, în mod alternativ. De pe cele două jumătăţi de ceapă se iau foile ce se așează pe o sită răsturnată cu fundul în sus. alți gospodari folosesc o tavă de metal. Prima foaie de ceapă se crestează și se denumește Ianuarie, apoi la fel se face și cu celelalte foi, până la luna Decembrie.
Peste cele 12 foi de ceapă se presară sare şi și apoi se dă sita cu foile de ceapă într-un loc întunecat. Citește mai mult aici.
„Acum sute de ani, oamenii foloseau acest calendar ca să ştie când seamănă, ce seamănă. În raport de acest calendar îşi planificau culturile pe care le făceau în primăvară. Nu m-a înşelat niciodată”, povesteşte Iuliana Chirea, conform digi24.ro.
Irinel Canureci, etnograf. „Cred că este una dintre superstiţiile cel mai frecvent folosite la noi în Oltenia şi nu numai, în întreaga Românie”.
foto: social media