Calendarul alegerilor locale 2020. În ce dată mergem la vot

Publicat: 23 iul. 2020, 09:07 Autor: Ionita Nicoleta General
Calendarul alegerilor locale 2020. În ce dată mergem la vot

În ciuda pandemiei de coronavirus, alegerile locale din 2020 nu au fost amânate. Președintele Klaus Iohannis a anunțat data la care românii vor merge la vot, pentru a alege cine va fi primarul general al capitalei. Gabriela Firea, actualul primar al municipiului București, a câștigat precedentele alegeri în luna iunie 2016.

Când vor avea loc alegerile locale

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie. În urma acestui scrutin, se vor decide autorităţile administraţiei publice locale, după cum urmează:

  • consiliile locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi pentru primari
  • Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general al municipiului Bucureşti
  • consiliile judeţene, precum și pentru președinții consiliilor județene, stabilește legea la articolul 1

În condițiile în care România se află în continuare în stare de alertă, din caza pandemiei de coronavirus, alegerile locale se vor desfășura cu o atenție sporită. Astfel, Ministerul Sănătății va pune la dispoziție toate materialele de protecție sanitară de care va fi nevoie. Acestea vor fi distribuite gratuit.

Cei care vor primi astfel de materiale vor fi: membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază și bineînțeles, oamenii care vor merge la vot.

În luna iunie 2016, la precedentele alegeri pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea a devenit primul primar femeie al municipiului București. Aceasta l-a depășit categoric la numărul de voturi obținute pe Nicușor Dan.

Care este calendarul alegerilor locale

Partidele politice, alianțele politice, electorale, dar și candidații independenți au început săptămâna în forță. De pe data de 20 iulie, au putut să dea startul colectării listelor de susținători. Propunerile de candidați trebuie să fie făcute în scris, în patru exemplare: două originale și două copii. Înregistrarea alianțelor electorale, dar și depunerea candidaturilor se vor face după un program strict:

  • 7-11 august – se vor înregistra alianţele electorale
  • 7-18 august – se vor depune candidaturile
  • 28 august – 26 septembrie – va avea loc campania electorală

Cei care vor fi judecători în Biroul Electoral Central vor fi desemnați pe data de 31 iulie. După alte două zile, mai exact pe 2 august, se vor alege președintele și vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente. În plus, tot atunci se va afla și numele fiecărui reprezentant din fiecare partid politic, care ca membri cel puţin 7 senatori sau 10 deputaţi sau care au obţinut reprezentare parlamentară la scrutinul anterior.

De asemenea, din Biroul Electoral Central va face parte și un reprezentant al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor. Acesta participă în numele organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în acest grup.

Publicat: 23 iul. 2020, 09:07 Autor: Ionita Nicoleta General
Pe aceeași temă