Calendar ortodox 25 martie – Buna Vestire. Este o veste bună pentru cei care țin Postul Mare, căci astăzi este dezlegare la Pește. De Buna Vestire, Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavriil că Fiul lui Dumnezeu va fi născut.
Calendar ortodox 25 martie – Buna Vestire. Buna Vestire este, de fapt, o sărbătoare care întâmpină sosirea rândunelelor și primul cântec al cucului! Buna Vestire mai este numită și Ziua Cucului. Puțini știu că există tradiții respectate de foarte mult timp pe teritoriul României, atunci când este Buna Vestire. De exemplu, în Apuseni, rădăcinile pomilor se stropesc cu țuică, rădăcina viței de vie se stropește cu vin, tocmai pentru a avea parte de un rod bogat. Apoi, se afumă cu cânepă și tămâie pomii frunctiferi.
De asemenea, în data de 25 martie, de Buna Vestire, se poate doar ara, și nu semăna, pentru ca păsările să nu mănânce boabele de sub brazdă. Tradiția populară spune că rândunelele și cucul cântă până de Sânziene sau de Sfântul Petru, iar apoi se îneacă cu orz sau boabe de cireșe și cucul se transformă în uliu. Tot tradiția spune că acesta va rămâne așa până anul următor, când își reia glasul de Buna Vestire. Unii oameni chiar numără de câte ori cântă cucul ca să știe câți ani va mai trăi.
Calendar ortodox 25 martie – Buna Vestire. “Cucule voinicule/ câți ani îmi vei da/ până m-oi însura/mărita?” – sunt versuri pe care adesea în unele zone ale țării sunt cântate de fete și băieți. Dacă cucul va cânta după rostirea acestor versuri, atunci vor mai aștepta un an. Dacă nu, înseamnă că urmează o căsătorie în anul respectiv.
Totodată, în alte zone de pe teritoriul României, oamenii fac focul în curte, în fața ușii, iar pe lângă foc pun apă, sare și până pe care ulterior le dau de pomană. Se face acest lucru pentru ca îngerii să aibă ce să mănânce. Pe de altă parte, ouăle făcute de Buna Vestire nu se vor păstra, căci nu ar fi cele care dau pui sănătoși. De Buna Vestire este bine să nu te cerți, căci altfel te vei certa tot anul.
În Maramureș, lucrurile nefolositoare se vor arde. Ritualul este făcut de mulți dintre maramureșeni și se numește ”Noaptea focurilor”.