Calendar Ortodox 2020. Ce înseamnă Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea pe care creștinii o țin astăzi

Publicat: 24 apr. 2020, 08:00 Autor: Ionita Nicoleta General
Calendar Ortodox 2020. Ce înseamnă Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea pe care creștinii o țin astăzi

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare care nu are o dată fixă în calendarul creștin ortodox. În fiecare an, aceasta pică în prima vineri de după Paște. Este o sărbătoare închinată Fecioarei Maria și în această zi, preoții sfințesc apă în biserici.

Ce înseamnă, de fapt, Izvorul Tămăduirii

În fiecare vineri din Săptămâna Luminată, creștinii ortodocși sărbătoresc o nouă zi importantă, Izvorul Tămăduirii. Este un praznic care o are în prim plan pe Fecioara Maria, iar numele acestei sărbători este legat de minunile care au avut loc la un izvor de lângă Constantinopol.

Legenda spune că înainte de a deveni împărat, Leon cel Mare a găsit într-o pădure un om orb, care l-a rugat să-l ajute să ajungă la cetate. Înainte de asta, omul i-a cerut puțină apă. Leon cel Mare a plecat să caute un izvor, dar nu a reușit să găsească unul. La un moment dat, acesta a auzit-o pe Fecioara Maria, care i-a spus cum să ajungă la o apă curgătoare. ”Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure și luând cu mâinile apa tulbure, potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați!”

Leon cel Mare a ascultat sfatul Fecioarei Maria și astfel a găsit apa pe care o căuta. I-a dat orbului apă să bea, după care a făcut ceea ce l-a îndemnat Fecioara. I-a uns ochii omului cu apa miraculoasă, iar acesta și-a recăpătat vederea. Pentru a cinsti acel moment și izvorul făcător de minuni, Leon cel Mare a construit în acel loc o biserică, imediat după ce a devenit împărat. Din apa acelui izvor, mulți oameni s-au vindecat de boli și au scăpat de suferință.

Unde se află astăzi biserica de lângă Izvorul Tămăduirii

Izvorul făcător de minuni l-a vindecat și pe împăratul Justinian de boala de care suferea. Drept mulțumire, acesta a construit o biserică și mai mare în acel loc. Clădirea a fost însă dărâmată la căderea Constantinopolului, în anul 1453. Cu toate acestea, în zilele noastre, există în continuare o biserică în acel loc.

Aceasta se află la Istanbul și se numește ”Biserica Izvorului Tămăduirii”. A fost construită în secolul al XIX-lea, dar la subsolul clădirii este un paraclis unde se află izvorul făcător de minuni, găsit de Leon cel Mare.

Pentru a cinsti minunile făcute de Fecioara Maria, de Izvorul Tămăduirii preoții sfințesc apa, care poartă numele de Aghiasma Mică. Slujba de sfințire a apei se face după Sfânta Liturghie. Preoții îi stropesc pe credincioși cu această aghiasmă, pentru a fi feriți de toate lucrurile rele. La final, oamenii iau acasă Aghiasma Mică, din care pot bea tot anul.

Publicat: 24 apr. 2020, 08:00 Autor: Ionita Nicoleta General
Pe aceeași temă
×