Reprezentantul României la OMS a vorbit în emisiunea Marius Tucă Show despre situația în care țara noastră se află în prezent, dar și despre varianta deschiderii restaurantelor și teatrelor în zonele unde sunt confirmate puține cazuri.
„Noi avem un număr de cazuri în creştere, suntem pe primul loc în Uniunea Europeană cu 80 de infectaţi la 100.000 de locuitori, într-un interval de două săptămâni. Italia are 6, Grecia 3-4, Franţa 8, Spania aproape 60. Dacă luăm o măsură de redeschidere a restaurantelor, teatrelor, acest lucru va avea un impact, chiar dacă minimal, care se corelează cu o situaţie îngrijorătoare”, a precizat Alexandru Rafila.
Specialistul spune că ar putea fi inițiat un proiect pilot în anumite zone, pentru a se relaxa măsurile, să se redeschidă restaurantele și teatrele.
„Ai cazuri, nu deschizi. Unde nu am cazuri, pot să deschid. Şi în România, sunt zone cu foarte puţine cazuri zilnice şi am putea să le folosim ca proiect pilot pentru relaxarea unor măsuri. Să vedem ce se întâmplă două săptămâni dacă deschid restaurantele în judeţul Harghita, de exemplu, că acolo am puţine cazuri”, a explicat Alexandru Rafila.
Cifra care condiţionează oprirea transmisibilităţii ar fi estimată la 60% – 80%.
„Cred că, pe parcursul trecerii timpului, o să ne dăm seama că boala asta poate fi oprită doar cu vaccin, pentru că ne trebuie mulţi ani astfel încât populaţia să fie imunizată în grup”, spune Alexandru Rafila.
„Eu sunt de acord să testăm, dar să testăm acolo unde avem o şansă să găsim oameni infectaţi, nu să testăm aiurea, pe bază de voluntariat, adică cine vrea să se testeze pentru că toată lumea e curioasă, dar din punct de vedere al sănătăţii publice, nu foloseşte la nimic”, continuă specialistul, arată Mediafax.
Medicul subliniază faptul că românii trebuie să respecte regulile de igienă și să se protejeze, pentru a nu contacta virusul ucigaș din China. Este important să purtăm masca de protecție și să ne spălăm pe mâini.
”Avem o rată de infectare de 10%-12%, duminica este excepţia care confirmă regula, pentru că duminica nu se fac teste pentru persoane care pleacă în vacanţă. Duminica trecută am avut o rată de aproape 11%. Rata de 5%-6% este dată de o situaţie când peste 40%-45% sunt persoane care se testează benevol. În rândul acestora avem sub 1 la 1000 proporţia de infectaţi, deci practic noi suntem între 10% şi 12% rata de teste pozitive la persoanele de pe lista INSP. Oamenii trebuie să înţeleagă că este vorba de o situaţie serioasă, nu dramatică, şi cel mai important este cum comunicăm, cum explicăm românilor măsurile care trebuie respectate. Nu cred în aceste cifre. Sper sa nu fie mai grav. Cifrele pe care le am, arată o rată de infectare în jur de 1,2. În România am ajuns la o mie și ceva de cazuri. Dacă am o stabilizare a numerelor, atunci înseamnă că toate aceste predicții vor fi date peste cap. Oamenii trebuie să înțeleagă că este o situație serioasă, nu este dramatică. Masurile care au început să fie luate, modul în care explicam oamenilor este cel mai important. Trebuie să explicam de ce purtăm mască în aer liber, când”, subliniază medicul.