Avertisment sumbru! Sute de oameni de știință susțin că noul coronavirus se transmite și prin aer
Sute de oameni de ştiinţă afirmă că există dovezi că noul coronavirus aflat în aer sub formă de particule mici poate infecta oamenii. Aceștia cer Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să îşi revizuiască recomandările, potrivit publicaţiei New York Times.
OMS a anunţat că noul coronavirus se răspândeşte în primul rând de la persoană la persoană prin intermediul unor mici picături provenite din nas sau gură, care sunt expulzate când o persoană bolnavă de Covid-19 tuşeşte, strănută sau vorbeşte, transmite News.ro.
Într-o scrisoare deschisă, pe care cercetătorii intenţionează să o publice într-un jurnal ştiinţific săptămâna viitoare, 235 de oameni de ştiinţă din 32 de ţări au făcut referire la dovezi care arată că şi particule mai mici pot infecta oamenii, a scris NYT.
”Indiferent dacă este transportat de picături care plutesc în aer în urma unui strănut sau de picături mai mici expirate care plutesc într-o cameră, noul coronavirus este transportat prin aer şi poate infecta oameni atunci când este inhalat”, au explicat oamenii de ştiinţă.
Cu toate acestea, OMS afirmă că dovezile că virusul se transmite prin aer nu sunt convingătoare, potrivit NYT.
”Mai ales în ultimele două luni am afirmat de mai multe ori că este posibilă transmiterea prin aer, dar că acest lucru nu este suşinut de dovezi solide sau clare”, a declarat pentru NYT dr. Benedetta Allegranzi, director tehnic pentu controlul şi transmitere infecţiei.
Expert german: ”Intensitatea celui de-al doilea val nu poate fi determinată. Nimeni nu știe”
Despre al doilea val de infectări cu noul coronavirus, nu se știe care va fi intensitatea lui, iar estimarea sa arată că ar veni fi chiar în toamnă.
”Ei bine, virusul nu a dispărut și nu a dispărut în niciuna dintre țările europene, iar noi trăim într-o lume globală. Dacă deplasările vor fi permise și frontierele vor fi redeschise, virusul se va răspândi din nou. Estimarea mea este că va fi un al doilea val în toamnă, iar intensitatea celui de-al doilea val nu poate fi determinată. Nimeni nu știe”, a spus doctorul.
Totodată, al doilea val nu poate fi prevenit într-un anumit fel și că nu ar exita un vaccin până la jumătatea anului viitor. Autoritățile trebuie să aplice în continuare măsurile de prevenție, care au avut succes, cea mai importantă fiind distanțarea fizică.
”Nu cred că al doilea val va fi mai rău, dar există posibilitatea de a avea conjugate două probleme: să fie coronavirus și gripă sezonieră în același timp. Există însă posibilitatea de a preveni această situație. Așadar, ar trebui să începem vaccinarea – vaccinarea împotriva gripei, vaccinarea împotriva pneumoniei bacteriene, vaccinarea pneumococică – pentru a reduce riscul acestor infecții diferite în același timp”, a continuat medicul.