Artistul român Claudiu Dumitrache, în atenția celebrităților internaționale: „o personalitate unică în peisajul românesc”

Publicat: 21 aug. 2023, 12:00 Autor: Camelia Arhiva

Într-o prefață ce se va regăsi într-o nouă carte scrisă de către Claudiu Dumitrache (24 ani), celebrul actor și cântăreț american Jonathan Jackson (41 ani), laureat a 5 premii Emmy, notează că „arta este un meta-limbaj” și că „poezia lui Claudiu Dumitrache intră în acest meta-limbaj și invită inima să contemple viața pe cele mai esențiale planuri”.

Noul volum al lui Claudiu Dumitrache, mai scrie Jonathan Jackson citat de Regal-Literar.ro, „este o explorare poetică, profund personală a sensului vieții, a relațiilor, a frumuseții, a tristeții și a credinței ancestrale”.

Nu este pentru prima dată când artistul român de etnie romă, înrudit cu Jean de la Craiova,  ajunge în atenția celebrităților internaționale. Anii trecuți, pe când Claudiu Dumitrache era nominalizat pentru un premiu muzical în Las Vegas, actorul Michael Airington îl prezenta nu doar ca pe „un interpret incredibil”, dar și ca pe „un artist cu o perseverență ce l-a dus spre succes”, considerându-l „un pariu grozav”. De asemenea, Eb Davis a scris despre el că are „o voce lină, puternică, foarte emoțională, și o adevărată prezență scenică”. 

În România, tânărul muzician și scriitor este văzut ca un „simbol pentru viitorul creației intelectuale” și „un purtător și un făuritor de cultură cum rar se mai găsesc astăzi în Țara Românească”, după cum afirmă Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

În Republica Moldova, de asemenea, a fost desemnat personalitate notorie a culturii, iar subiectul ultimei cronici poetice a scriitorului basarabean Nicolae Dabija a fost poezia lui Claudiu Dumitrache, Dabija scriind că „poezia lui are înger”.

Încă din 2021, cercetătoarea Galina Martea, membru titular al Academiei Româno-Americane de Științe și Arte, scria că „cele scrise de Claudiu Dumitrache sunt lucrări prețioase, opere inedite care, cu certitudine, vor rămâne înscrise pentru totdeauna în tezaurul cultural românesc”. Unele dintre scrierile lui au servit ca teme de cercetare pentru tratate filosofice, în cadrul Institutului de Etnografie și Folclor Constantin Brăiloiu al Academiei Române, și ca teme de studiu pentru studenții Universității din București, respectiv pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul și pentru Centrul de Excelență în Studiul Imaginii. Figurează în dicționare enciclopedice și antologii literare în care este asemănat cu Mihai Eminescu.

Claudiu Dumitrache a stabilit mai multe recorduri naționale și a acumulat, până la 24 de ani, mai multe premii importante în sfera culturală, fapte pentru care și Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului ramarcă „isprăvile inedite și personalitatea sa uluitoare”. Citindu-i scrierile și ascultăndu-i muzica, regizorul Andrei Zincă, fiul scriitorului Haralamb Zincă, de asemenea, îl consideră „o personalitate unică în peisajul românesc”.

Dacă faptul că este de etnie romă i-a închis uși în activitatea sa artistică, Claudiu a răspuns într-un interviu recent:

…legile favorizează minoritățile din multe puncte de vedere. Uneori e bine, alteori e mai complicat și nu mi se pare corect. Dar nu am avut dezavantaje din punctul acesta de vedere. Sau, cel puțin, nu am aflat niciodată și nu am bănuit că am fost refuzat pe undeva din cauza aceasta.[…] Cultura romă este bogată, romii au avut rol important în istoria noastră, iar calitatea de român și-o poate asuma oricine, de orice etnie, pentru că sunt, în România, patrioți români de etnie romă care iubesc cultura română și cunosc limba română mai mult decât unii români ignoranți și fascinați de culturile occidentale sau asiatice. Și dacă dorim să înțelegem ce înseamnă a fi român, ar fi nevoie de o incursiune în istoria Imperiului Bizantin, de unde descoperim că nu se referă la etnie, ci la credința dreaptă, lucru arătat și de Mihai Eminescu”, a declarat Claudiu pentru Life.ro

Claudiu Dumitrache este cel mai tânăr jurnalist, din istoria presei românești, care a primit premiul UZPR pentru excelență și performanță în mass-media, dar și cel mai tânăr autor de autobiografie (record național omologat în Cartea Recordurilor din România). Alte premii care i s-au acordat pentru activitatea sa de-a lungul timpului sunt premiul Music Awards Tv, premiul pentru tehnică și expresivitate vocală de excepție, înmânat de dirijorul Voicu Enăchescu, premiul pentru cea mai bună voce masculină și titlul de Cetățean de Onoare.

Surse: Wall-Strett.ro, Daily Magazine, Radar de Media, Regal Literar, Euro Education Federation, Magazin Critic

Publicat: 21 aug. 2023, 12:00 Autor: Camelia Arhiva
Autor: Camelia
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. In…...
Pe aceeași temă