Sarbatorile Pascale se apropie cu pasi repezi, de aceea trebuie sa pregatim din timp lista cu alimente de pus pe masa.
Aperitivele joaca un rol destul de important iar in Romania exista multe retete pe care romanii le pun pe masa, avand o multitudine de variante gustoase.
Astfel, pe langa traditionalele oua inrosite, cozonaci, pasca si friptura putem sa punem pe masa o serie de aperitive care vor arata fenomenal, aducand un plus de culoare, si vor oferi diversificare mesei.
Aperitive pentru masa de Paste
Ciuperci umplute cu branza
Ingrediente ciuperci umplute cu branza
450 g ciuperci
1 ceapa
3-4 catei de usturoi
branzeturi: 50 g telemea, 50 g cheddar, 50 g crema de branza, 50 g parmezan
1 ou
sare si piper
boia
Mod de preparare ciuperci umplute cu branza
Se preincalzeste cuptorul la temperatura mare, dupa care se spala ciupercile, avand grija sa scoateti coditele.
Apoi se iau coditele si se pun la calit timp de trei-patru minute, alaturi de ceapa tocata fin si usturoiul pisat. Se pune sare si piper dupa gust.
Separat se combina toate branzaturile (inafara de parnezan) impreuna cu oul batut.
Ciupercile trebuie umplute cu coditele calite bine, iar apoi cu amestecul de branzeturi. Deasurpa se presara parmezan si boia.
Se dau la cuptor pentru 15-20 de minute, pana cand capata o crusta aurie.
Pentru aceasta reteta se poate folosi atat tonul in ulei cat si pe cel in suc propriu. Se desface conserva si se scurge excesul de ulei sau de suc, dupa care se pune in vasul blenderului.
Se adauga untul moale, sarea si zeama de limeta. Se mixeaza cu blenderul vertical pana se obtine o pasta fina.
Se spriteaza mousse-ul de ton pe felii de castravete.
Spala si curata legumele. Pune totul la fiert impreuna, mai putin cartofi.
Spala pieptul de pui, taie-l in felii, condimenteaza-l cu boia, sare si piper dupa gust. Pune carnea la cuptor pentru 30-40 minute, la 230 de grade, cu putin ulei.
Pregateste un castron mare in care sa pui legumele taiate cuburi mici. Amesteca bine toate legumele taiate cubulete.
Prepara maioneza din 3 galbenusuri fierte si 2 crude. Adauga 2 linguri de mustar dulce si 2-3 linguri de zeama de lamaie.
Taie pieptul de pui in cubulete si pune-l peste legume. Toate ingredientele trebuie sa aiba aproximativ aceeasi dimensiune.
Pune cateva linguri de maioneza peste toate ingredientele cubulet. Amesteca bine si condimenteaza din nou, daca e nevoie.
Pune castronul la frigider pentru cateva ore ca aromele sa se intrepatrunda.
Scoate compozitia si pune-o pe platou. Orneaza cu un strat subtire de maioneza si alte ingrediente ca ou, masline, castraveti murati, gogosari etc.
Salata a la russe
Ingrediente salata a la russe:
5 cartofi medii fierti in coaja
5 morcovi fierti
200 g mazare fiarta (sau din conserva)
6 -8 castraveti murati
6 linguri maioneza
2 oua fierte de consistenta tare
1 ou fiert (tare) pentru decor
sare si piper
1/2 lingurita ulei masline
1/2 lingurita otet
Mod de preparare salata a la russe:
Morcovii si cartofii fierti si raciti in prealabil se taie cubulete. La fel se procedeaza cu castravetii murati si cele doua oua.
Se pun toate intr-un castron adanc, se condimenteaza cu sare, piper, ulei masline si otet, apoi se amesteca cu 4 linguri de maioneza.
Se lasa salata la frigider minim o ora, dupa care se decoreaza cu restul de maioneza si ou fiert.