Anunțul făcut de Nelu Tătaru despre vaccinul anti-covid. România a făcut o solicitare de 10 milioane de doze
Nelu Tătaru a anunțat în urmă cu câteva luni faptul că România s-a înscris în sistemul european pentru vaccinul anti-COVID. Sâmbătă, ministrul sănătății a declarat că țara noastră a cerut Uniunii Europene 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19.
„Am făcut o solicitare de 10 milioane. Am vrut să asigurăm măcar pentru 50% din populaţie. Să vedem cât vom primi de la nivelul Uniunii Europene din această cantitate cerută”, a declarat ministrul sănătăţii într-o conferință de presă.
El a precizat că în primul rând vor fi vaccinaţi cei care fac parte din categoriile cele mai expuse: „Acei lucrători care sunt personal medical, cei cu vârste extreme (copii şi bătrâni – n.r), cei care au comorbidităţi trebuie să beneficieze de acest vaccin”.
„Prima firmă care va avea vaccinul, Comisia Europeană se va îndrepta spre această firmă și vom avea și noi acces la vaccin. Două firme se apropie de final, probabil în prima jumătate a anului viitor va fi disponibil pe piață”, a declarat Nelu Tătaru la Digi24.
El a precizat că Bruxelles-ul va încerca să achiziționeze stocuri, iar apoi le va distribui către statele membre, iar România va avea și ea acces.
Prin acelaşi mecanism, şi premierul Ungariei, anunţa recent că a făcut deja o precomandă de 5 milioane de doze de vaccin anti-covid-19. Acesta a explicat faptul că precomanda este un fel de asigurare că sistemul sanitar va reuşi să facă faţă mult mai bine unui al doilea val al pandemiei.
Decizia luată de Nelu Tătaru după recordul de decese din cauza coronavirusului în România
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, faptul că are în vedere creşterea numărului de echipaje din cadrul serviciilor medicale de urgenţă prespitalicească, menţionând că personalul din direcţiile de sănătate publică a fost suplimentat prin detaşarea a aproximativ 900 de asistenţi medicali şi medici şcolari.
„Asigurarea personalului medical pentru funcţionarea unor domenii din sistem suprasolicitate în această perioadă reprezintă o prioritate. Am reuşit suplimentarea personalului din direcţiile de sănătate publică prin detaşarea a aproximativ 900 de asistenţi medicali şi medici şcolari. Luăm în discuţie şi creşterea numărului de echipaje din cadrul serviciilor medicale de urgenţă prespitalicească şi, în acest sens, vom demara discuţii cu colegii de la ministerele de resort pentru calcularea impactului bugetar”, a afirmat Nelu Tătaru, după o întâlnire cu reprezentanţii Federaţiei Sindicale Ambulanţa din România, conform unui comunicat transmis marţi.