S-a schimbat din nou legea! Angajații de la stat sau privat care vor primi în continuare vouchere de vacanță de 1.600 de lei

Publicat: 20 ian. 2025, 11:48 Autor: Loredana Dumitrașcu News

Anul 2025 a venit cu foarte multe scumpiri, dublate de înghețarea pensiilor și salariilor, dar și de tăierea sporurilor bugetarilor și a facilităților fiscale din domeniile IT, agricultură și construcții. Nici sectorul Turismului nu a scăpat nepedepsit. Ordonanța Trenuleț a anulat inițial complet vouchere de vacanță pentru angajați.

După discuții intense cu sindicatele și patronatele din domeniu s-a ajuns în cele din urmă la o soluție de compromis, dar care nu mulțumește deloc actorii din zona industriei turismului.

S-a schimbat din nou legea!

Așadar instituțiile publice vor acorda vouchere de vacanță și în anul 2025, dar regulile sunt complet schimbate. În primul rând angajații trebuie să aibă salarii de bază nete de până la 8.000 de lei. Apoi ei vor avea opțiunea să aleagă să primească voucher de vacanță de 1.600 de lei, cu mențiunea că doar 800 de lei vor fi acoperiți de stat, urmând ca ceilalți 800 să fie achitați de beneficiar.

„Datorită şi intervenţiei patronatului s-a decis că voucherele de vacanţă rămân în vigoare, cu condiţia ca din 1.600 lei să existe o contribuţie din salariul propriu, a salariatului, pentru a obţine voucherul de 1.600, adică jumătate, 800 de lei. Este opţională obţinerea voucherului de vacanţă. Dacă dai 800 lei vei beneficia de voucher, nu dai 800 de lei, nu beneficiezi de acest lucru. Vrei voucherul de 1.600 de lei, trebuie să contribui cu 800 de lei”, a fost declarația lui Bogdan Hossu, unul dintre reprezentanții sindicatelor, după întâlnirea dintre sindicate, patronate și premierul Marcel Ciolacu.

Angajații de la stat sau privat care vor primi în continuare vouchere de vacanță de 1.600 de lei

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) nu este deloc mulțumită de această soluție și consideră că noua măsură aberantă impusă de executiv va avea consecințe catastrofale.

”1. Scăderea cu 30-40% a veniturilor din turism, un sector vital pentru economia românească. 2. Dispariţia şanselor pentru mii de români – în special cei cu venituri modeste – de a avea acces la vacanţe, tratamente de recuperare sau odihnă. Aproape 16% dintre angajaţii din sectorul public au beneficiat pentru prima dată în viaţa lor de o vacanţă datorită acestor vouchere. 3. Pierderea încrederii investitorilor privaţi, care vor fi forţaţi să îşi reducă activitatea sau să îşi închidă afacerile, contribuind astfel la creşterea şomajului. 4. Impactul negativ asupra altor industrii conexe – transport, alimentaţie publică, cultură şi agrement – care depind de turism pentru a supravieţui”, au transmis cei de la ANAT.

foto: arhiva ciao.ro
Publicat: 20 ian. 2025, 11:48 Autor: Loredana Dumitrașcu News
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. În…...
Pe aceeași temă
×