Alexandru Rafila: ”Secţiile de terapie intensivă alocate pacienţilor cu noul coronavirus sunt pline”

Publicat: 15 Mar. 2021, 10:18 Arhiva

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a făcut o serie de declarații seara trecută despre situația în care se află țara noastră. Oficialul susține că secțiile ATI sunt pline ochi, chiar și în condiția în care ne aflăm la jumătate din numărul de cazuri care erau înregistrare anul trecut, în luna noiembrie.

Alexandru Rafila susține faptul că în prezent secțiile de Terapie Intensivă sunt pline, chiar dacă numărul de persoane infectate cu noul coronavirus se află la jumătate față de luna noiembrie a anului trecut.

”Noi ne găsim acum în situaţia în care, practic, secţiile de terapie intensivă alocate pacienţilor cu noul coronavirus, sunt pline, probabil că ne apropiem de capacitatea maximă, iar cifrele ne arată că suntem la jumătate din numărul de cazuri care au fost înregistrate în noiembrie.(…) Asta mie îmi generează o preocupare, pentru că nu ştim care e situaţia reală, de fapt, şi doar vedem manifestările din punct de vedere al presiunii pe sistemul de sănătate.

Deci probabil că situaţia este îngrijorătoare şi în judeţele care aparent au un număr mai mic de cazuri şi aici cred că Ministerul Sănătăţii ar putea să se mobilizeze măcar acum, în al doisprezecelea ceas. Discutăm asta de mai multe luni, că testarea este inegală între judeţe şamd. Nu cred că e suficient ca Ministerul Sănătăţii să publice aceste date că nu e Ministerul Transparenței, este Ministerul Sănătăţii şi trebuie să se ocupe nu numai cu comunicarea datelor, ci şi cu nişte acţiuni care să ducă la obţinerea unor date care să fie cât mai apropiate de realitate, încât să ştim ce avem de făcut”, a afirmat Alexandru Rafila duminică seară, la Antena 3.

Alexandru Rafila: Vor exista cu siguranţă câteva săptămâni de creştere

Alexandru Rafila spune că numărul de infectări va crește în următoarea perioadă.

”Când te afli într-o perioadă de creştere rapidă, nu poţi să speri că se va încheia săptămâna viitoare. Deci, vor exista cu siguranţă câteva săptămâni de creştere. Important este ca această creştere, care s-a dovedit să fie destul de rapidă, 20% săptămânal, atât a crescut boala, să fie frânată încât la un moment dat să putem să oprim această creştere, nu de dragul opririi creşterii, că nu asta e important, ci ca să putem să asigurăm asistenţă medicală tuturor celor care au nevoie.

Mi-e foarte, foarte, foarte frică că în următoarele două săptămâni vom ajunge într-o situaţie mai puţin controlabilă în unele zone în ceea ce priveşte terapia intensivă”, a mai spus prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

Sursă foto: captură video Youtube, Pixabay

Publicat: 15 Mar. 2021, 10:18 Arhiva
Pe aceeași temă