Ale cui sunt scheletele descoperite la Periprava. Arheologii au facut anuntul acum

Publicat: 30 Jul. 2018, 19:45 Life

Până acum au fost recuperate osemintele a 31 de persoane dintre cele 124 al căror deces în colonie a fost demonstrat cu documente.

Parchetul General a anunţat, la ultima campanie de investigaţii arheologice în localitatea Periprava, judeţul Tulcea, au fost dedscoperite mai multe rămăşiţe scheletice ale unor deţinuţi politici, acestea fiind ridicate în vederea cercetării. Specialiştii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) fac apel către rudele şi urmaşii victimelor pentru identificarea acestora.

Procurori au continuat cercetările în cauza având ca obiect sesizarea IICCMER, cu privire la moartea suspectă a mai multor persoane, ale căror oseminte au fost descoperite într-o zonă a actualului cimitir al localităţii Periprava. Se considera că au făcut parte din rândul persoanelor care au executat condamnări cu caracter politic în colonia penitenciară care a funcţionat în zonă între anii 1957-1964.

”Cercetările reprezintă cea de a patra cercetare la faţă la locului, în cadrul căreia au fost descoperite mai multe rămăşiţe scheletice, procedându-se la ridicarea acestora în vederea efectuării investigaţiilor de specialitate”, anunţă Parchetul General.

Potrivit documentului, din materialele documentare ale IICCMER a rezultat că, la începutul anului 1950, în Periprava, a funcţionat o secţie a formaţiunii penitenciare Chilia, care de la 1 iulie 1957 a devenit unitate de sine stătătoare.

În perioada 1959 – 1964, în această colonie penitenciară au fost aduşi mii de deţinuţi, în scopul construirii unui dig cu lungimea de 16,5 km, între localităţile Periprava şi Sfiştofca, precum şi a înălţării şoselei din comuna Periprava pe o distanţă de 2,5 km.

”Pe parcursul acestui interval de timp s-a produs moartea unui număr de cel puţin 124 deţinuţi, majoritatea condamnaţi politic, decesul acestora fiind cauzat, atât de condiţiile meteorologice extreme, cât şi de lipsa de hrană, lipsa apei potabile şi asistenţei medicale, precum şi de accidente de muncă survenite în condiţiile unui regim istovitor şi al comportamentului abuziv şi violent al personalului de pază, încadrat la diverse unităţi militare”, se mai arată în comunicatul de presă.

Continuarea articolului »

Publicat: 30 Jul. 2018, 19:45 Life
Pe aceeași temă