Ai probleme cu articulațiile? Infiltrațiile intra-articulare sunt recomandate în tratarea mai multor afecțiuni

Publicat: 04 mart. 2021, 11:00 Autor: ileana.ghinea Beauty & Style
Ai probleme cu articulațiile? Infiltrațiile intra-articulare sunt recomandate în tratarea mai multor afecțiuni

Durerile din zona articulațiilor provoacă un disconfort serios, indiferent de vârstă. Fie că sunt provocate de sedentarism, fie că sunt determinate de moșteniri genetice sau de schimbările climatice, probleme inflamatorii sau traumatisme, suferințele din zona articulațiilor determină probleme de mobilitate și imposibilitatea desfășurării activităților zilnice.

„Pacienții care-mi ajung la cabinet, un procent important, acuză dureri în zona articulațiilor. Fie că ne referim la cele din zona gleznei, a cotului, șoldului, genunchilor, umărului, coloanei vertebrale sau la încheietura mâinii, disconfortul este important. De cele mai multe ori, după o consultație amănunțită și investigații imagistice, una din recomandări este spre tratament cu infiltrații intra-articulare!”, explică dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Infiltrațiile intra-articulare sunt recomandate în tratarea mai multor afecțiuni. Care sunt cele 3 tipuri de infiltrații recomandate și pentru ce sunt prescrise fiecare dintre ele ne-a explicat medicul specialist.

1. Infiltrațiile PRP

„Infiltrațiile cu PRP presupun injectarea în zonele afectate de plasma îmbogățită cu trombocite și compuși care stimulează regenerarea și vindecarea țesutului afectat.
Fie că au cauze inflamatorii sau traumatice, afecțiunile articulare apar ca urmare a unor infecții sau au la bază factori genetici, fiind întâlnite tot mai frecvent. Ele scad în timp semnificativ calitatea vieții pacienților, cel mai supărător simptom pentru pacient fiind durerea. Ea este însoțită de inflamație în zona afectată și de reducerea functionalității articulațiilor, aceste simptome devenind extrem de supărătoare. Intervenția precoce și accesul rapid la servicii de reabilitare medicală pot fi salvatoare în astfel de cazuri.”, explică dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Afecțiunile în care infiltrațiile cu PRP s-au dovedit a fi utile:

– Tendinite (Achiliană, rotuliană, tendinitele mușchilor antebrațului-epicondilita laterală/medială etc.)
– Tenosinovite (tenosinovită de Quervain, tenosinovite de efort etc.)
– Bursite (prerotuliană, trohanteriană, olecraniană, subacromială etc.)
– Artroze (gonartroză, coxartroză, artroză gleznei etc.)
– Artrite (periartrită scapulo-humerală, poliartrită reumatoidă etc.)
– Condropatii (afectarea cartilajului hialin)
– Fasciite (fasciita plantară)
– Leziuni iritative/inflamatorii ale nervilor periferici (radiculopați, neurom Morton etc.)

2. Infiltrațiile cu acid hialuronic

„Sunt efectuate preponderent intra-articular, atât în articulațiile mari (genunchi, umăr, șold, gleznă), cât și în cele mici (pumn, cot, metatarso-falangiene, sau interfalangiene). Rolul acestor infiltrații este multiplu: protector al cartilajului articular prin proprietățile vâscoase ale injecției –  moleculele de Acid Hialuronic din lichidul sinovial, acționează ca lubrifiant, protejând suprafețele articulare de deteriorarea mecanică, prin proprietăți elastice – sub presiunea generată de încărcarea articulară (greutatea corpului), acidul hialuronic din lichidul sinovial acționează ca un absorbant de șocuri, protejând cartilajul față de traumatismul compresivă, nutrient al cartilajului articular, protector al țesutului sinovial: Acidul Hialuronic reprezintă o barieră protectoare pentru membrana sinovială și maschează receptorii pentru inflamație de la nivelul genunchiului, scăzând inflamația.”, continuă specialistul.

Afecțiunile în care infiltrațiile cu acid hialuronic s-au dovedit a fi utile:

– Gonartroza
– Coxartroza
– Artroza gleznei
– Artroza de umăr
– Orice fel de artroză

3. Infiltrațiile cu celule stem

„Infiltrațiile cu celule STEM reprezintă un tratament non-chirurgical de vindecare, folosit în foarte multe domenii, inclusiv în ortopedie și în medicină sportivă. Practic MSCs sunt injectate în regiunea afectată pentru a stimula și a spori procesul de vindecare. MSCs se obțin din sângele propriu al pacientului modificat prin centrifugare cu scopul de a produce mega doze de „ingredientele” necesare procesului de vindecare care sunt stocate în maduva osoasă. Infiltrația cu celule STEM acționează conform sistemului natural de vindecare al organismului. Avantajul este dat de concentrația foarte mare de MSCs, care odată injectate, inițiază și amplifică procesul de vindecare.”, conchide dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Afecțiunile în care infiltrațiile cu celule stem s-au dovedit a fi utile:

– Tendinitele (epicondilită, tendinită plantară, achileană, rotuliană etc), tendinoză, rupturile de tendon, leziuni degenerative tendinoase
– Rupturi musculare
– Leziuni de cartilaj (artroza)
– Indicație postoperator în: sutura de menisc, ligamentoplastie, suturi/reinserții tendinoase (coafa mușchilor rotatori, Bankart, tendon achilean, tendon rotulian, cvadrigeminal etc)

Publicat: 04 mart. 2021, 11:00 Autor: ileana.ghinea Beauty & Style
Pe aceeași temă