Adormirea Maicii Domnului. Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le știi

Publicat: 14 aug. 2024, 12:43 Autor: Denisa Iordache News
Adormirea Maicii Domnului. Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le știi

An de an, pe 15 august, atât credincioșii ortodocși cât și cei catolici celebrează Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, considerată una dintre cele mai semnificative sărbători ale creștinătății.

Conform tradiției bisericești, în această zi, Fecioara Maria a fost ridicată la cer de către Fiul său, Mântuitorul Iisus Hristos. Ca și în cazul altor sărbători religioase, și celebrarea Sfintei Marii este însoțită de diverse obiceiuri, tradiții și superstiții.

Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului: 

 Ce este bine să faci astăzi 

 În 2024, Adormirea Maicii Domnului se sărbătorește într-o zi de joi, iar credincioșii urmează diverse tradiții. În Transilvania, femeile căsătorite duc la biserică, devreme dimineața, fructe de sezon, precum struguri și prune, pentru a fi sfințite și împărțite enoriașilor. Fetele nemăritate culeg flori din grădină și le așază la icoane în biserică, cu credința că astfel familiile lor vor fi protejate de boli și necazuri. 

De asemenea, în această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru protecție pe durata sarcinii și pentru a aduce pe lume copii sănătoși. Tradițiile includ și cinstirea celor decedați, astfel că dimineața de 15 august se tămâiază mormintele. Tot pe 15 august începe sezonul nunților, care se desfășoară până la începutul postului Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Maria Mare (15 august) și Sfânta Maria Mică (8 septembrie) este cunoscută în popor ca Între Sântămării și este considerată potrivită pentru semănăturile de toamnă. De Sfânta Maria, ciobanii își coboară turmele de pe munte, marcând sfârșitul sezonului cald. 

Superstiții de Sfânta Maria Mare

  • În multe sate, focul nu se aprinde cu două zile înainte de sărbătoare; se crede că, altfel, oamenii se pot îmbolnăvi, pot lua boli grave sau le pot arde gospodăriile. 
  • Este considerat ghinion să lucrezi în ziua de Sfânta Maria Mare; se spune că recoltele vor fi blestemate, vitele se vor îmbolnăvi, iar gospodăria se va destrăma. 
  • Sărbătoarea este ținută pentru sănătate, căsătorie, naștere ușoară și vindecări. Oamenii merg la biserică să se roage la Fecioara Maria: fetele de măritat pentru a găsi un soț bun, femeile pentru bunăstarea gospodăriei, iar bărbații pentru recolte bogate. 
  • Fetele nemăritate care doresc să-și găsească ursitul poartă un fir de năprasnic (sau ferigă) la piept toată ziua și se roagă la icoana Maicii Domnului, ținând candela aprinsă, pentru a atrage dragostea. 
  • Este interzis ca fetele să-și taie părul și să-l arunce la gunoi, precum și să se scalde în ape curgătoare. 
  • În unele zone, fetele care doresc să se mărite repede își pun busuioc sub pernă, crezând că își vor visa jumătatea. 
  • Se consideră că această zi are puteri magice, iar plantele medicinale culese de tinerele necăsătorite pot vindeca boli. 
  • Bătrânii din satele transilvănene cred că dacă înfloresc trandafirii de Sfânta Maria Mare, toamna va fi lungă și călduroasă. 
  • Nu este bine să mergi înapoi în această zi, deoarece se spune că atragi tristețea Maicii Domnului. 
  • Aprinderea focului în sobă este considerată un gest care atrage boala și ghinionul. 

Rugăciune pentru ziua de 15 august

„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.

Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.

În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te implor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).

Te implor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale”.

După aceste cuvinte se spune rugăciunea Tatăl Nostru, iar apoi:

„Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.

Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin!”.

 

 

Sursă foto: social media

 

 

 

Publicat: 14 aug. 2024, 12:43 Autor: Denisa Iordache News
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, specializarea Jurnalism și este redactor la publicația…...
Pe aceeași temă
×