Admitere facultate 2020. Mulți elevi care sunt anii terminali acum, clasa a XII-a, așteaptă cu sufletul la gură să vadă și cum se va da admiterea anul acesta la facultate, mai ales că datele au fost decalate, examenele mutate, iar cursurile s-au ținut exclusiv online.
Potrivit Adevărul, admiterea la facultate nu ar trebui să fie o ”corvoadă” pentru noii studenți, astfel că și anul acesta, chiar dacă ne aflăm în acest context, ar trebui să fie facilă. Totuși, să nu uităm că dacă datele problemei se schimbă, iar pandemia evoluează spre rău, oricând se pot face modificări.
Admiterea la Medicină de anul acesta se face cu examen. Anual, peste 4000 de candidați se înscriu la facultate pentru cele 1500 de locuri pentru toate specializările. Chiar dacă e greu, rectorii de la universitățile de medicină și farmacie din Cluj, Timișoara, Iași, Craiova, Târgu Mureș încearcă să asigure prezența fizică a candidaților. Examenul va fi grilă și va dura trei ore. Susținerea examenului va fi în data de 26 iulie, într-o zi de duminică.
„La Medicină, de regulă, e bine să dăm examen. Pentru că a lua în considerare doar rezultatele de la Bacalaureat sau alte note din timpul liceului nu este o chestiune foarte obiectivă pentru calitatea viitorilor studenţi”, explică prof. dr. Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
„Am stabilit data de 26 iulie ca dată de susţinere a examenului. E zi de duminică şi e mai puţină aglomeraţie în oraşele în care se organizează admiterea. Deci, împreună am stabilit să mergem pe aceeaşi dată, cu prezenţă fizică”, explică rectorul.
„Am luat legătura cu mai multe universităţi – Universitatea din Bucureşti, Universitatea Politehnică, SNSPA, ASE –, eventual o să rugăm şi inspectoratul şcolar să ne dea nişte şcoli unde am putea aşeza în siguranţă candidaţii, cât mai puţini în sală”, mai spune prof. dr. Viorel Jinga.
Studenții care vin la admitere vor fi la depărtare unul față de celălalt în sala de examen, li se va lua temperatura și vor purta măști de protecție.
„Plus studenţii voluntari care vor ajuta mai ales la orientarea candidaţilor şi menţinerea distanţei fizice la intrare. Vom achiziţiona termometre, ca la fiecare intrare în săli să se ia temperatura, candidaţii vor avea măşti şi vor fi aşezaţi păstrând un loc liber între ei, precum şi în faţă/spate, la fel ca la Bacalaureat”, arată rectorul.
„Dacă nu apar alte evenimente nedorite în perioada următoare, vom face un examen cu prezenţă fizică. Candidaţii vor fi anunţaţi unde vor susţine examenele, mă gândeam poate punem pentru fiecare clădire câte un prodecan care să răspundă şi care să ia eventual şi legătura cu candidaţii înainte tot online”, continuă acesta.
Pe de altă parte, la Facultatea de Drept din București, admiterea se face printr-un examen grilă, cu distanțare. La 17 facultăți din cele 19 ale Universității București au decis admitere pe bază de dosar.
„Facultatea de Drept a luat decizia de a organiza examen grilă, cu distanţare. Nu va fi deloc simplu pentru că organizarea e mult mai complicată, e nevoie de mult mai multe săli, dar şi-au făcut calculele şi vor putea acoperi această nevoie. Deci, candidaţii vor fi repartizaţi cu respectarea distanţării, cu măşti, cu tot ce trebuie şi dau un singur test grilă într-una dintre zile. Au o propunere de dată, dar totul depinde de Bacalaureat. Până nu se dau rezultatele la Bacalaureat nu putem avea o dată finală certă”, detaliază prof. dr. Marian Preda, rectorul Universităţii din Bucureşti – UB.
Intrare la 17 facultăți UB pe bază de dosar – „Adică, luând în calcul media de la Bacalaureat, anumite note specifice domeniului sau combinaţii între acestea şi mediile pe anii de studii. Deci, în orice caz, admitere pe bază de dosar, criteriile fiind diferite, de la o facultate la alta. Cea de-a 19-a facultate, Jurnalistica – încă nu a decis. Votul final în senatul universitar va fi pe 20 mai, în care se vor aproba toate aceste decizii ale facultăţilor”, precizează Preda.
Viitorii studenți care vor să pășească în Politehnică trebuie să știe că anul acesta nu vor avea parte de un examen clasic, având în vedere contextul în care ne aflăm. Rectorul UPB încă nu a luat decizia finală despre modul în care se va desfășura examenul, însă susține că e puțin probabil ca admiterea să fie la fel ca anii trecuți.
„N-am luat decizia finală, zilele acestea o vom lua, însă puţin probabil să organizăm admitere ca în alţi ani. Noi aveam examen de admitere la 12 din cele 15 facultăţi. Nu am cum să aduc 10.000 de oameni la Bucureşti. Nu am aviz de la DSP, eu nu ştiu cum îl vor obţine ceilalţi. Aşteptăm normele Ministerului Educaţiei. Dacă ele vor fi mai lejere, poate că ne permitem să organizăm examene în formulă clasică”, spune prof. dr. Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti.
„Dacă se va susţine examenul de Bacalaureat, subliniez acest lucru, atunci, ca variante de admitere, avem în vedere, într-o formulă care va fi decisă în aceste zile, mediile de la Bacalaureat. Dacă nu, gândim o altă formulă – poate media de la intrare în liceu sau mediile din anii de liceu, mai puţin clasa a XII-a, şi o evaluare online. Ideal ar fi să avem o evaluare naţională. Dar nu este o decizie luată, repet”, spune Costoiu.