Daca ti se face pielea de gaina atunci cand asculti muzica, ai putea suferi de cateva boli, fara sa ai habar de acest lucru. Recent, printr-un studiu realizat de catre un fost absolvent de la Harvard, Statele Unite, s-a putut observa ca in anumite circumstante, in creierul uman se produc anumite modificari.
Din cate se pare, asta se intampla atunci cand ne bucuram de anumite genuri muzicale, iar daca printre primele efecte sunt pielea de gaina sau senzatia de nod in gat, creierul nostru e „construit“ diferit fata de majoritatea oamenilor.
Pe nume Matthew Sachs, cercetatorul a experimentat alaturi de echipa sa pe 20 de studenti, pentru a vedea cum reactioneaza atunci cand sunt expusi la muzica preferata. Cum 10 dintre ei au marturisit ca nu au simtit absolut nimic mai mult decat senzatia de a dansa, pentru ceilalti 10 rezultatul a fost unul neasteptat.
Totodata, acestia au fost rugati sa accepte sa fie testati cu ajutorul unui computer tomograf. Pe parcursul experimentului, cercetatorul a putut vedea ca in cazurile in care tinerii spuneau ca trec prin stari bizare atunci cand sunt expusi la muzica, creierul lor arata de fapt diferit fata de al unei persoane normale.
Asta deoarece s-a observat ca au fibre mult mai dense care fac legatura cu cortexul auditiv, acea parte a creierului prin care sunt procesate emotiile. Tocmai din acest motiv, relatia lor cu muzica era una mai puternica si mai intensa.
In plus, s-a mai descoperit ca senzatia de piele de gaina mai poate fi asociata si cu tot felul de amintiri care sunt declansate pe anumite melodii.
Matthew Sachs a marturisit in urma experimentului sau ca muzica poate fi cheia in tratarea anumitor boli. „Depresia duce de multe ori la senzatia ca nu te mai poti bucura de nimic, nici macar de micile placeri ale vietii de zi cu zi. Muzica ar putea fi folosita in mod terapeutic in acest sens“, a spus acesta.
Cele mai multe persoane care au senzatia de piele de gaina sunt de fapt expuse la diverse boli precum anxietate sau migrene repetate. Intr-un studiu realizat in 2009 s-a mai putut observa ca datorita muzicii poate fi redusa si tensiunea arteriala, iar bataile inimii pot fi modificate in functie de melodia ascultata.
Citeste si: