A fost Cristina Țopescu. O cunoștea o țară întreagă, dar nimeni nu i-a fost prieten cu adevărat. A murit singură, înconjurată de necuvântătoare

Publicat: 13 Jan. 2020, 22:11 General

Vestea morții jurnalistei Cristina Țopescu a căzut ca un trăznet duminică seară. Fiica celebrului Cristian Țopescu zăcea moartă în casă de câteva săptămâni, alături de animalele sale, singurele ființe care i-au fost alături atunci când a închis ochii pentru ultima oară. 

Colegi de breaslă, personalități politice, cunoscuți, toți s-au grăbit să scrie pe rețelele de socializare mesaje și păreri de rău după aflarea cumplitei vești. Însă până atunci nimeni nu a fost interesat de condiția ei. Timp de trei săptămâni ea a zăcut fără suflare, în propia casă, fără ca cineva să se îngrijoreze.

Printre primele persoane care au reacționat la cutremurătoarea știre a fost Monica Pop, cea care spune că era prietena Cristinei.

”NU POT SA CRED!!!!! CRISTINA ȚOPESCU, BUNA MEA PRIETENĂl
DE CE, DOAMNE???!!! Cristina era o singuratică, locuia doar cu câțiva căței, pe care îi iubea mult. Seară de seară mergea la un fel de adăpost unde erau foarte multi câini și îi hrănea.Toți banii ei, (puțini, de altfel), se duceau pe hrana cațeilor și pe operatii și tratamente. Era un om sofisticat dar bun la suflet. Sărea să ajute mereu la nevoie. Vorbeam la telefon, nu foarte des și mai ieșeam la câte un film și la masă. Îmi spunea adesea cât de tare e dezamagită de societate, de oameni! Nu pot înțelege! Nu pot crede! A FOST ca si tatăl ei, O LEGENDĂ!”, a scris Monica Pop pe pagina sa de Facebook.

Cunoscutul jurnalist Rareș Bogdan, actual europarlamentar, a reacționat la puțin timp după anunțul trist.

”Lacrimi, lacrimi de tristete profunda. Cristina a ales sa plece sa il intalneasca pe Bunul sau Tata. O veste care a cazut ca un traznet ACUM. Imi este aproape imposibil sa realizez asta. Ultima mea intalnire cu ea a fost la Alegerile Prezidentiale. Ultimul Interviu inaintea alegerilor EuroParlamentare de pe 24 Mai am ales sa il fac cu ea, a fost un interviu si un Live fabulos pe Facebook-ul meu, al ei si al ziarului Adevarul.

Un Live in masina mea, pe strada si in Metrou, intr-o zi cand Bucurestiul a fost inundat la propriu de o ploaie care a paralizat orasul. Drum bun la Ceruri, Cristina draga! Un Om bun, de o sensibilitate profunda si o femeie distinsa, inteligenta, cultivata si frumoasa. Visa, mi-a dezvaluit, sa isi cumpere o casuta intr-un sat sasesc din Transilvania si sa se mute acolo, cu cainii ei, pe care ii iubea si ii ingrijea. Bunul Dumnezeu sa o odihneasca in pace! Cristina Topescu a fost gasita fara suflare in casa din Pipera, Bucuresti, asta dupa ce vecinii au sesizat ca in ultimele zile nu a mai fost vazuta nicio miscare in casa si curtea sa iar masina nu a mai fost miscata. I-a fost aproape imposibil sa mai traiasca dupa disparitia Bunului Sau Tata, il diviniza si il iubea pe acesta intr-un mod cum rar se poate vedea, pentru Ea a fost TOTUL. Acum se vor reintalni!”, a scris Rareș Bogdan pe rețelele de socializare.

Fostul iubit al Cristinei Țopescu, Ștefan Bănică Jr, a scris câteva rânduri, printre acestea citindu-se o durere profundă

. ”Mi-e foarte greu să scriu aceste rânduri. A fost un OM frumos, idealist, cu un suflet mare și un excelent profesionist în meseria ei. A fost omul alături de care am trăit una dintre cele mai frumoase și intense perioade din viața mea. Drum lin printre îngeri! Vei avea întotdeauna un loc special în sufletul meu”. 

Filosoful Mihai Șora a rămas profund îndurerat de felul în care a murit fiica lui Cristian Țopescu.

”Anul trecut, o știre franceză a răvășit sufletele și conștiințele oamenilor: la Nantes, în inima orașului, un bărbat fusese găsit mort în apartamentul în care locuia. M u m i f i c a t. Autopsia a revelat faptul că decesul avusese loc cu unsprezece ani înainte. În tot acest răstimp, plățile curente fuseseră făcute prin virament bancar, inclusiv chiria locuinței. Și poate că nu ar fi fost descoperit nici până astăzi dacă proprietarul apartamentului nu ar fi avut, la un moment dat, intenția să pună în vânzare acea locuință și nu s-ar deplasat la fața locului, după câteva telefoane rămase fără răspuns.

Ceva din țesutul nostru social s-a destrămat ireversibil, este limpede; nu trebuie să faci sofisticate studii ori anchete sociologice ca să observi că legăturile dintre oameni și-au pierdut trăinicia, când nu s-au formalizat până la cvasi-dispariția lor, în unele zone urbane; ca să observi, cu alte cuvinte, că tehnologia nu este în mod necesar un mijloc de apropiere dintre suflete, că rețelele de comunicare pot deveni rețele de însingurare.

Nu am cunoscut-o pe Doamna Cristina Țopescu, nu știu ce fel de om era, nici ce-i plăcea sau ce nu. De aceea nu mi-aș îngădui să fac vreo observație despre viața dumneaei. Însă o asemenea moarte, într-o asemenea dureroasă singurătate, ar trebui să ne dea de gândit. Nu poți să nu te întrebi cum, oare, un astfel de om nu-și petrecea sărbătorile invitat de prieteni, alături de oameni dragi, căci vor fi fost, de bună seamă, destui care au prețuit-o la adevărata ei valoare. Cum de era, totuși, atât de singură? Un om părăsit… Doar câinii au vegheat-o după ce a murit. Ce jale! Dumnezeu s-o odihnească!”, a scris Mihai Șora pe Facebook.

Corina Chiriac a postat, și ea, pe pagina sa de Facebook, câteva rânduri despre o amintire pe care o are cu jurnalista Cristina Țopescu.

”Cu aproape 10 ani în urmă, Cristina Țopescu m-a sunat într-o zi și mi-a propus un interviu filmat. Am într-un hard undeva niște fotografii, am să le caut. Pentru filmare am ales un părculeț ascuns sub copacii crescuți de-a valma pe un deal din Cotroceni, copaci pe care săptămâna trecută încă nu-i tăiase nimeni… Întâlnirea a fost foarte agreabilă mai ales că noi două nu prea ne cunoșteam…Cristina și cu mine făceam în acea zi mai mult decât un interviu, căutam fiecare să pătrundem decent în viața celeilalte. Astfel am aflat că avem amândouă cățel dar în rest suntem singure… Era pentru amândouă interesantă întâlnirea dintre două femei în putere, cu cariere de succes, drăguțe, cunoscute dar singure în sensul lipsei unui „Partener de viață”.

Am pus între ghilimele fiindcă noțiunea de „partener de viață” este atât de uitată… Adică nu e vorba despre o ieșire în doi la un local sau o noapte-două în sens amoros temporar…nici de o căsătorie ușor monotonă…Ci de un PARTENERIAT AȘEZAT PE BAZE CĂ LUMEA. Cu învățată atitudine scenică, eu am bravat întotdeauna la capitolul asta, conform bunului dicton strămoșesc „curaj găină că te tăi „. Cristina nu.

La întrebarea mea, a lăsat capul în jos și a schimbat cu altă întrebare discursul interviului. Nu era greu să remarci la ea acea sensibilitate despre care Lucian Blaga scria că „întreaga Lume mă doare ca o rană”. Am revăzut-o ceva timp mai târziu, era trist-entuziasmată că se ocupă voluntar de un adăpost de căței abandonați, nedoriți și singuri în cuștile lor. Măcar pe aia nu-i împușcă pe atunci nimeni… Apoi n-am mai văzut-o nicăieri, nici la știri… și am uitat să mă întreb ce o mai fi făcând Cristina Țopescu.

Am aflat, azi noapte, ca toată lumea, cu uluire și nespusă părere de rău! Scriu aceste rânduri în avion, la 10.000 de metri în aer. Stau la geam, singură pe două locuri și-mi las ochii să hoinărească în zarea infinită, dincolo de munții albiti de puțină zăpadă. Când se desprind de trup, sufletele noastre astrale nu mai simt frigul sau durerea… Așa povestesc cei care s-au întors cu părere de rău de „dincolo” unde se pare că e mult mai frumos decît „aici”. Cristina, dacă ești cumva pe lângă munții ninși din zare, să-i treci cu bine! Drum lin către Lumina și fie că bunul Dumnezeu să șteargă orice lacrimă din ochii tăi! Amin”, a scris artista pe Facebook.

Familia Regală a României a transmis un mesaj de condoleanţe după moartea jurnalistei Cristina Ţopescu, decorată cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate.

”Vestea morții premature a jurnalistei Cristina Țopescu a fost primită cu nespusă tristețe de Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și de Alteța Sa Regală Principele Radu. Intelectual rafinat și jurnalist de televiziune de vocație, Cristina Țopescu a avut o respectată carieră publică de patru decenii, în care a dovedit o neobișnuită discreție, noblețe sufletească și profunzime a spiritului. În mai 2005, Cristina Țopescu a realizat unul dintre cele mai de succes filme documentare despre Familia Regală, numit „Regele Mihai – Nihil Sine Deo” și produs de La Fix Media Production. În iunie 2012, Cristina Țopescu a fost învestită cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate, într-o ceremonie care a avut loc la Sala Regilor din Palatul Elisabeta. Majestatea Sa Margareta și Principele Radu transmit condoleanțe familiei îndoliate și întreaga lor compasiune colegilor de breaslă ai Cristinei Țopescu!”

 

 

 

 

 

Publicat: 13 Jan. 2020, 22:11 General
Pe aceeași temă