Ora de iarnă 2024. Se mai schimbă ceasurile în România în weekend? Decizie UE

Publicat: 30 sept. 2024, 10:27 Autor: Loredana Dumitrașcu News

Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei de vară și trecerea la ora de iarnă se aplică în fiecare an în majoritatea țărilor din lume. Toată lumea trebuie să știe când trecem la ora de iarnă. Mai exact, care este data la care ceasurile se dau înapoi și România revine la ora Europei de Est + 2 UTC.

Trecerea la ora de iarnă se face după Echinocțiul de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică. Echinocțiul de toamnă, care anul acesta are loc pe 22 septembrie, reprezintă în mod oficial sfârșitul verii. Când ziua este egală cu noaptea.

Anul acesta, România va trece la ora de iarnă în noaptea de 26 octombrie spre 27 octombrie.

În ultima duminică a lunii octombrie, ora 04:00 va deveni ora 03:00. Spre bucuria multora, românii vor putea dormi mai mult cu o oră în acea noapte.

Ora de iarnă 2024. Ce este echinocţiul de toamnă

Cuvântul “Équinoxe” este derivat din “aequinoctium”, compus din „aequus” (care înseamnă egal) și “nox”, “noctis” (care înseamnă noapte). Termenul de echinocţiu se referă la un fenomen astronomic care are loc de două ori pe an, primăvara și toamna, în momentele în care ziua și noaptea sunt aproximativ egale, atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică.

După ce are loc echinocţiul de toamnă 2024, nopţile devin din ce în ce mai lungi, până pe 21 decembrie, când are loc solstiţiul de iarnă, când ziua începe să se mărească.

foto: arhiva ciao.ro

Publicat: 30 sept. 2024, 10:27 Autor: Loredana Dumitrașcu News
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. În…...
Pe aceeași temă
×