Când se schimbă ora? Noaptea în care trecem la ora de vară se apropie

Publicat: 10 mart. 2021, 15:02 Autor: Elena Life
Când se schimbă ora? Noaptea în care trecem la ora de vară se apropie

Trecerea la ora de vară în anul 2021 se apropie. Schimbarea orei se va face în ultimul weekend al lunii martie, în noaptea de 27 spre 28 martie 2021, când ora 3:00 devine ora 4:00. 28 martie 2021 va fi cea mai scurtă zi a anului, având numai 23 de ore.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune  o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă.

De ce se schimbă ora?

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui. Aceasta a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. Țările europene au adoptat acest sistem în secolul trecut, pentru a economisi energie. Acest sistem a fost folosit  mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00). La ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

Majoritatea ţărilor europene instituiseră deja acest sistem ca urmare a şocului petrolier din 1973-1974, din grija de a economisi energie. Obiectivul schimbării orei era în principal de a face să corespundă mai bine orele de activitate cu orele însorite pentru a limita utilizarea luminii artificiale.

Un studiu publicat de Agenţia mediului înconjurător şi al controlului energiei (Ademe) în 2010 a estimat astfel că ora de vară aducea în 2009 o economie globală de 440 GWh de electricitate.

Comisia Europeană a propus să se renunțe la schimbarea orei

În 2001, UE a adoptat reglementări prin care să uniformizeze datele – până atunci diferite – la care țările membre schimbau ora. Astfel, s-a decis ca toate statele membre să treacă la ora de vară în ultima duminică din martie și la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie. Din 2018 a început să se discute, însă, la nivel european despre renunțarea la schimbarea orei. Motivul acestei discuții: efectele neplăcute ale schimbării orei. Presupune o schimbare în rutina zilnică, iar pe unii oameni îi afectează inclusiv pe planul sănătății.

Comisia Europeană a lansat și o consultare publică. În urma acesteia a primit 4,6 milioane de răspunsuri. 84 la sută au fost în favoarea renunțării la sistemul schimbării orei. Numai 16 la sută au dorit păstrarea sistemului.

În consecință, Comisia Europeană a propus să se renunțe la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.

De ce nu s-a renunţat la ora de vară în 2021

Eliminarea orei de vară în UE a fost discutată ultima dată în decembrie 2019, în timpul preşedinţiei finlandeze. Guvernul de la Helsinki a fost ultimul din Europa care a adoptat ora de vară. Și nu este mulţumit de rezultate. Un consens e însă greu de obţinut. Deşi majoritatea cetăţenilor europeni sunt de acord cu eliminarea schimbării orei, în unele state, de pildă, Franţa – majoritatea populaţiei preferă să se rămână la ora de vară. În altele, cum ar fi Belgia, la cea de iarnă.

Sursa foto: Pixabay.com

Publicat: 10 mart. 2021, 15:02 Autor: Elena Life
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă