Care au fost ultimele cuvinte ale Dianei, tânăra ucisă de urs la Jepii Mici. A sunat la 112 și a încercat să își salveze viața

Publicat: 12 iul. 2024, 11:49 Autor: Denisa Iordache News

Au apărut detalii șocante despre ultimele clipe din viața tinerei fete ucise de urs, la câteva zile după ce a avut loc tragedia din Bucegi. Victima a încercat să-și salveze viața până în ultimul moment, după ce a fost atacată de animalul sălbatic. Iată care au fost ultimele cuvinte ale Dianei, atunci când a vorbit cu operatorii 112! Atenție, detalii care vă pot afecta emoțional!

Atunci când ursul a apărut pe traseul Jepii Mici din Valea Prahovei, Diana a apelat numărul de urgență 112. Tânăra de 19 ani ar fi rămas în legătură telefonică cu dispecerii până în ultimele momente, implorând ajutor. 

Care au fost ultimele cuvinte ale Dianei

Imediat după ce Diana a sunat la 112, prietenul ei a alertat și el autoritățile, informându-i că un urs o urmărea pe tânără. Dispecerul a luat decizia de a iniția un apel de conferință, la care au participat polițiști, jandarmi și salvamontiști. 

Specialiștii de la Salvamont i-au sfătuit pe tinerii aflați în pericol să facă zgomot, să se retragă încet pe potecă și să stea doar cu fața spre urs. Diana a fost atacată de animal, iar operatorii au asistat la momentul tragediei, terifiați, prin apel. 

Tânăra a luptat să supraviețuiască până în ultima clipă. Cu toate acestea, autopsia a arătat faptul că nu primul atac al ursului a fost cel care i-a adus moartea, deoarece rănile nu au fost extrem de grave. Tânăra a decedat din cauza rănilor suferite după ce a căzut într-o râpă. 

„Mă atacă, mă atacă, mă atacă!”, au fost ultimele cuvinte ale Dianei.

Ce spune mama victimei

La puțin timp după tragicul eveniment, mama Dianei, sfâșiată de durere, a spus că Diana nu obișnuia să nu îi răspundă la telefon, astfel că femeia și-a dat seama că s-a întâmplat ceva atunci când nu reușea să dea de fiica ei.

”A fost cea mai fericită zi din viața ei. Abia aștepta să termine… Am dat bac-ul împreună, și eram așa de fericite de amândouă că am terminat. Și apoi mi-a spus că marți urmează să meargă la munte. Că urmează să meargă cu băiatul acela, că va sta cu cortul și că miercuri va merge la Vârful Omu. Își dorea să ajungă pe Vârful Omu.

După care nu am mai apucat să vorbesc cu ea. La 10:45 am vorbit cu ea, după care, de la 17:00, am tot încercat să dau de ea. Ea îmi răspundea mereu la telefon, nu exista zi în care să nu-mi răspundă la primul mesaj sau la primul apel. Și când am văzut că nu răspunde mi-am dat seama că ceva nu este în regulă, că ceva s-a întâmplat”, au fost cuvintele mamei victimei, conform antena3.ro

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul

  • Nu pleca niciodată neînsoțit într-o drumeție montană, ci într-un grup de cel puțin 2-3 persoane.  
  • Dacă vezi un urs înainte să te observe el pe tine stai pe loc și nu te apropia de el sub nici o formă. Apoi îndepărtează-te în liniște în direcția opusă. 
  • Puteți vorbi sau cânta cu voce tare. În acest fel, ursul va auzi zgomotul pe care îl faceți și vă va evita. 
  •  În cazul în care zărești de la mare distanță un urs este recomandat să începi să faci zgomot cu tot ceea ce ai la îndemână. Ideal ar fi să ai la tine petarde și vase din metal. De asemenea, trebuie să știi că există așa-numitul „BellBear”, care sună de fiecare dată când te mişti. 
  •  Dacă mergi cu cortul nu trebuie să depozitezi mâncarea în interior și nici foarte aproape de acesta. Alege mai bine un loc într-un copac, la o distanță de 50-100 de metri de locul unde ai campat. Asigură-te că mâncarea este bine împachetată în rucsac. În acest fel, aceasta nu va fi mirosi prea tare și, drept urmare, nu va fi adulmecată de urs. 
  •  Nu mânca niciodată în locuri împădurite frecventate de urşi deoarece este posibil să te trezești cu el lângă tine. În cazul în care îți apare brusc un urs în față nu trebuie să te panichezi. 
  • Este foarte important să rămâi calm și în nici un caz să nu o iei la fugă pentru că vei fi victimă sigură. La fel vor sta lucrurile dacă vei încerca să te cațeri într-un copac. Ursul este un bun cățărător, iar dacă va fi nevoit să se cațere după tine nu vei avea nici o șansă. 
  •  Poartă în permanență la gât un fluier. Dacă vezi un urs care se apropie amenințător, fluieră cât poţi de tare pentru că, deși vorbim despre un animal sălbatic feroce, acesta este foarte sensibil la zgomot. Dacă nu ai un fluier, atunci fă zgomot cu obiectele pe care le ai în rucasc, ţipă sau bate puternic din palme.  
  • În fața ursului adoptă o poziţie ameninţătoare și mișcă brațele în continuu. Dar, nu foarte amplu deoarece, în acest caz, ursul se va simți amenințat. De obicei, într-o astfel de situație, sălbăticiunea va fugi, însă asigură-te că are pe unde scăpa. În caz contrar, dacă se va simți încolţit, va adopta poziţia de apărare ceea ce nu va fi bine pentru tine și prietenii tăi.  
  • Niciodată nu te întoarce cu spatele la urs. În același timp, evită să-l privești direct în ochi. Dacă, totuși, animalul vine amenințător spre tine, aruncă rucsacul în direcția lui pentru că cel mai probabil acesta nu te va mai urmări, fiind interesat de mâncare, nu de tine. Nu porni niciodată la drum pe ploaie și ceață. Condițiile meteo nefavorabile sporesc riscul unei întâlniri cu ursul deoarece acesta se simte în siguranţă la adăpostul unor astfel de manifestări ale vremii şi pornesc în căutare de hrană.  
  • Un real pericol pentru orice turist îl reprezintă o ursoaică cu pui, care este mult mai periculoasă decât un mascul. 
  •  Dacă ai fost avertizat în legătură cu posibila prezență a acesteia de-a lungul traseului pe care urmează să-l parcurgi, urmează sfatul oamenilor din zonă şi evită acel traseu. Evită întâlnirile cu puii de urs pentru că cele mai multe atacuri sunt lansate de ursoaicele care își apără puii.  
  • Nu te poziționa niciodată între puiul de urs și mama acestuia.  
  • Dacă ursul este deja foarte aproape de tine și nu te poți retrage, atunci așază-te pe burtă, acoperă-ți capul cu mâinile și adoptă o poziție a corpului cu bărbia și cu genunchii la piept. Astfel, îți vei proteja jugulara și organele interne. În plus, încearcă pe cât posibil să stai nemișcat!  
  • Un spray cu piper, special contra ursului, poate reprezenta o armă bună de apărare în fața acestuia deoarece animalul are un nas foarte sensibil. Există spray-uri anti-urs, însă acestea trebuie să fie de mare capacitate pentu a fi eficiente. Atenție! Spray-ul nu funcționează ca agent de respingere a insectelor așa că nu vă pulveriza niciodată în cort, în locul de campare sau pe haine. Scrie Bearwise.
     

 

 

Sursă foto: social media

 

 

Publicat: 12 iul. 2024, 11:49 Autor: Denisa Iordache News
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Jurnalism și este redactor la publicația CIAO.RO, site ce face parte…...
Pe aceeași temă
×