EXCLUSIV | Dana Săvuică a fost manechin în prezentările lui Botezatu: “Tăceam și-mi făceam treaba. Deci nu, nu treci peste el când e așa” + Decizia de retragere

Publicat: 15 iul. 2024, 22:00 Autor: Andreea Archip Vedete

Dana Săvuică și-a început cariera de model sub bagheta regretatei Zina Dumitrescu și s-a numărat printre cel mai apreciate manechine. Vedeta a defilat inclusiv pentru Cătălin Botezatu și Romanița Iovan, iar decizia ei de retragere din modelling la 29 de ani a luat prin surprindere pe toată lumea. Dana Săvuică a povestit, pentru CIAO.RO, cum a fost colaborarea cu designerii Cătălin Botezatu și Romanița Iovan, dar și ce a motivat-o să se retragă de pe podium la 29 de ani, în plină glorie.

După ani buni în care au defilat pe podium, Romanița Iovan și Cătălin Botezatu au trecut de partea cealaltă a baricadei și și-au construit un nume în lumea modei, fiind astăzi repede importante atât în țară, cât și în străinătate. Dana Săvuică nu a urmat rețeta lor, preferând după încheierea carierei în modelling să își deschidă o școală de modele și să rămână în lumina reflectoarelor lucrând în televiziune.

Tu și Romanița ați fost colege de podium?

Cred că am prins-o pe Romanița pe la ultimele ei două prezentări. Ea e totuși cu ceva ani înaintea mea și eu am intrat în ‘90 pe podium la casa de modă Venus și ea practic atunci se retrăgea. Eu am prins-o pe Romanița altfel, când ea a devenit designer și eu am fost manechin pentru ea.

Dana Săvuică despre Romanița Iovan: “E adevărat că e profesionistă și că e perfecționistă”

Cum a fost colaborarea?

Foarte bună încă de la început. Bine, noi ne-am plăcut de la început. Și ea e un om foarte deschis, adică nu îți dă niciodată sentimentul că are ceva cu tine. E adevărat că e profesionistă și că e perfecționistă, dar își alege foarte bine oamenii din jurul ei cu care colaborează. Și atunci practic colaborarea noastră a fost bună de la început.

Cât timp ați lucrat împreună?

Păi a fost ceva timp, nici nu știu, până în ‘97- ‘98 când m-am retras eu de pe podium. Da, deci ani.

Dar pentru Cătălin Botezatu ai defilat?

Da, normal. Atât Cătălin, cât și Romanița cât și Janine au fost manechini, eu i-am prins pe ei manechini și exact atunci s-au desprins și au devenit designeri. Și practic eu eram în culmea ascensiunii ca model și ei toți m-au luat ca model în toate prezentările lor. Deci eu cu Cătălin, cu Janine și Romanița avem această legătură. Efectiv ne-a conectat pentru ani și ani.

Dana Săvuică despre Cătălin Botezatu: “Avea tendința uneori să fie mai vocal, dar niciodată nu ne-a jignit”

Cum era Cătălin Botezatu la vremea respectivă? Acum toată lumea știe că dacă nu e ceva perfect, el ridică tonul.

Tot timpul a fost așa, în toate prezentările lui de modă. Adică erai prietena lui și râdeam împreună și făceam glume, dar în momentul în care era vorba despre colecția lui și despre prezentările lui și despre scenă și decor și muzică și coregrafie și haine devenea “fiară”, adică la modul bun, constructiv. Atât de perfecționist era încât nu mai accepta nicio scuză, nimic. Deci trebuia să fii acolo pentru el mie în sută.

Cum ai reacționat când a țipat prima oară la tine?

Da, avea tendința uneori să fie mai vocal, dar niciodată nu ne-a jignit. Niciodată n-a fost rău cu intenție. Ne-am dat seama că avea așa ușoare puseuri de energie debordantă, avea o stare de perfecționism, care îi dădea o stare de agitație. Și noi înțelegeam lucrurile astea și atunci tăceam și făceam. Adică niciodată n-am intrat într-o discuție de asta sau contra-discuție cu el. Tăceam și-mi făceam treaba. Deci nu, nu treci peste el când e așa.

Dar în comparația cu Botezatu, Romanița cum este?

E mai liniștită, e mai relaxată. Deci sunt două firi diferite, dar sunt la fel de perfecționiști, dar fiecare în felul lui.

Dana Săvuică: “Am vrut să mă retrag în glorie, apărând pe prima copertă Playboy”

Cât de greu ți-a fost să iei decizia să te retragi de pe podium?

Eu aveam 29 de ani, nu mi-a fost foarte greu să mă retrag pentru că, practic, eu mi-am deschis agenția de modele, am făcut școală de modele. Am văzut că se schimbase orientarea în modă pentru un anumit tip de manechine, care deveneau din ce în ce mai cerute: să fie mici ca vârstă și foarte înalte.

Și atunci eu n-am vrut să fiu împinsă de la spate de pe podium. Am vrut să mă retrag în glorie și atunci am făcut pasul în momentul în care nimeni nu se aștepta și cum l-am făcut? Apărând pe prima copertă Playboy cu titlul: model fără haine. Deci a fost o strategie de marketing pentru mine ca să mă retrag în plină glorie și așa cu un boom din lumea aceasta, după care mi-am deschis agenția, școala de modele. Între timp eu devenisem prezentator la TVR, după care la Pro TV. Deci mi-am urmat cariera, dar altfel plecând de pe podium, dar rămânând tot pe scenă, la altă scenă.

Foto: Instagram

Publicat: 15 iul. 2024, 22:00 Autor: Andreea Archip Vedete
Am absolvit Facultatea de Geodezie în 2005 și apoi un masterat în Comunicare și Relații Publice la SNSPA. Mi-am dorit…...
Pe aceeași temă
×