Specialiștii trag un semnal de alarmă! A început „Tornada Roșie”! Iată ce înseamnă fenomenul care nu va ocoli România pe final de an.
Nu este vorba despre un fenomen meteo extrem, ci vorbim despre finanțe. Îi vizează direct pe români, și asta pentru că pe final de an, în preajma sărbătorilor de iarnă, aceștia sunt tentați să cheltuie mai mult.
Datele arată că 49% din buget se va duce pe cadouri pentru că vrem să îi facem fericiţi pe cei dragi, iar 39% se cheltuie pe alimente. Cifrele sunt asemănătoare cu cele din anul 2022. La polul opus, românii dau bani mai puțini pe haine şi produse pentru înfrumuseţare și igienă personală.
”Vine de undeva tentația asta spre consumerism, din cei 30 de ani de comunism în care nu aveam acces la multe sortimente de cadouri și acum de multe ori există tentația de a cumpăra multe lucruri pe care nu le folosesc”, a explicat sociologul Codrin Scutaru pentru Observator.
Câțiva români au dezvăluit ce buget au pentru următoarea perioadă. Ei cheltuie între 2.500 de lei și 3.000 de euro pentru a cumpăra cadouri și mâncare de sărbători. 68% dintre români spun că sunt îngrijoraţi de situaţia lor financară, aşa că dintre aceştia 62% spun că vor căuta produse cât mai accesibile la preţ, 59% spun că vor avea grijă ca să nu cheltuie pentru lucruri care nu sunt esenţiale şi îşi vor planifica mult mai bine meniul pentru a face risipă alimentară, potrivit sursei citate.
Specialiștii recomandă să cheltuim cu prudență în acestă perioadă.
Brazii au început să apară pe piață încă de la începutul lunii noiembrie așa că dacă vei cumpăra bradul la începutul lui decembrie există riscul să dai peste un exemplar care este deja tăiat de câteva săptămâni bune. Inspectează-i trunchiul, crenguțele și acele.
În general, brazii din PVC și PE sau cei Full PE au o durată de utilizare mai mare (de până la 15 ani). Rezistă mai bine în timp și își păstrează aspectul exterior fără să se degradeze de-a lungul anilor. Iar ofertele din magazine cuprind o diversitate impresionantă de modele, dimensiuni și stiluri.
Carrefour, de exemplu, prezintă o gamă variată de brazi de Crăciun. Spre exemplu, un brad Carpați, cu o înălțime de 180 de cm, costă 499 de lei. Totodată, un brad artificial Siberian, de 220 cm, poate fi achiziționat cu 549 lei. Opțiunile includ brazi cu prețuri de până la 999 de lei, cu înălțimea de 2,2 metri, încadrați în categoria „Premium”. Există însă și variante mai accesibile, precum cele la 419 lei, 229 lei sau chiar 139 de lei.
Mai exact, un brad artificial alb și cu suport de plastic, cu înălțimea de 150 cm, costă 109 lei. Pe de altă parte, românii trebuie să scoată din buzunar 159 de lei pentru un brad artificial Himalaya, de doar 90 cm.
SURSA FOTO: Social Media