Prepararea cărnii la foc deschis a schimbat din temelii modul nostru de alimentație încă din timpuri străvechi. Astăzi, în locul arhaicei vetre pe foc, avem la dispoziție o sumedenie de alte modalități care extind gătitul dincolo de preparea cărnii. Grătarul este unul dintre acele ajutoare care au facilitat diversitatea gătitului, devenind o activitate foarte populară, care combină nevoia de a mânca, cu aceea de a socializa alături de familie și prietenii apropiați, în jurul meselor bogate.
Tipurile individuale de grătare variază în primul rând din punct de vedere al sursei de căldura. Astfel, piața este împărțită în 3 mari categorii: grătare pe cărbuni, grătare pe gaz și mai nou, modele de gratar electric profesional. Dar când vine vorba despre mese îmbelșugate și multe guri de hrănit, în mod special, grătarul pe gaz este o soluție mult mai potrivită decât variantele tradiționale pe cărbuni sau lemne. Datorită rapidității și cantităților mari de preparate care pot fi gătite pe un singur dispozitiv, grătarul pe gaz a început să fie tot mai apreciat de către amatorii și profesioniștii aflați în căutarea acelui BBQ perfect în aer liber.
Iar când vine vorba despre avantaje, spre deosebire de modelele pe cărbuni, un grătar pe gaz se manevrează mult mai confortabil. Plus că elimină problema cu stocarea și aprinderea combustibililor. La punerea sa în funcțiune pur și simplu apăsați aprinzătorul, urmând ca în 10-15 minute, grill-ul să fie încălzit la temperatura optimă și gata de folosit, de aici și următorul mare beneficiu care este redat de capacitatea de a controla perfect temperatura și prepararea uniformă a mâncării.
În plus este mult mai sănătos să gătiți alimente pe un grătar cu gaz decât să utilizați alte tipuri de echipamente de bucătărie. Acest lucru se datorează faptului că stând pe grill, grăsimea și alte uleiuri arse nesănătoase se scurg de pe mâncare. Acest lucru este valabil și în cazul legumelor. Datorită controlului precis a intensității căldurii din timpul gătitului diversele vitamine și minerale din legume rămân capturate la interior, spre deosebire de alte variante de gătit.
Din punct de vedere al controlului, grătarele pe gaz sunt operate similar cu aragazul din bucătărie, deoarece temperatura și dimensiunea flăcării sunt controlate cu ușurință prin butoanele din partea din față a grătarului, care răspund și setează grătarul la temperatura potrivită. Ușurința controlului temperaturii este importantă atunci când gătiți, deoarece aceasta poate împiedica arderea alimentelor.
Spre deosebire de modelele pe cărbuni, care produc multă mizerie, gratar pe gaz se curăța foarte ușor. Nu există cenușă sau resturi de cărbuni, iar grăsimea arsă se poate îndepărta fără probleme cu ajutorul tăvițelor speciale de colectare de sub grill.
Singurul dezavantaj al grătarului pe gaz este că mâncarea, și mai ales carnea preparată pe acest tip de grătar, nu are o aromă atât de intensă de fum, specifică grătarelor pe cărbuni sau lemne. Totuși, acest neajuns poate fi ameliorat prin accesorii speciale care pemit infuzarea cărnii cu arome de fum, folosind chipsuri și așchii din lemne de diferite esențe.
Concluzionând, un grătar cu gaz este esențial pentru orice bucătărie în aer liber și vine adesea cu multe accesorii pentru grătar care fac experiența de gătit mult mai plăcută. Dacă și tu ești interesat de un astfel de model, magazinul online al meșterilor sibieni în șeminee este acum locul perfect unde poți desoperi și o gamă întreagă de grătare premium pe gaz, potrivite pentru bugetul și preferințele fiecărui pasionat de gătit în aer liber.