Pandemia de coronavirus, izolarea, teama de necunoscut și de moarte, a avut (și are) efecte extrem de nocive asupra psihicului uman. Psihologul Gabriela Minescu a explicat, la emisiune Sfat de sănătate, ce impact a avut pandemia asupra psihicului.
„Nu este doar impactul socio-economic, ci este și un impact sociologic al acestei întâmplări colective de care știm cu toții. Gândiți-vă că tot ce știam despre noi, tot ce știam despre viața noastră, toate libertățile pe care le aveam s-au schimbat. Au ajuns cuplurile să rămână izolate în case. De aici se pare că a crescut și numărul divorțurilor și numărul conflictelor. Există și frica legată de unde pleci și cu cine interacționezi. Cum ne organizăm munca, pentru că nu ne mai ducem la muncă, lucrăm de acasă și este așa ca un întreg sistem de monitorizare pe care trebuie să-l ducem în fiecare zi”, a explicat psihologul.
„Consecințele se referă mai puțin la faptul că am putea fi amendați, ci mai degrabă la cele ce țin de sănătate. Este de luat în calcul un alt tip de efect. Dacă prietenii mei își doresc să mă vadă, mă duc, mă întâlnesc cu ei știu eu pe unde au fost ei înainte.
Mulți oameni rămân cu o frică. Chiar dacă se simt mai în siguranță pentru că s-au vaccinat, temerile persistă”, a mai adăugat psihologul Gabriela Minescu.
„Trebuie să repeți de foarte multe ori un gest pentru a-ți intra în cotidian, dar noi am fost obișnuiți să purtăm atât de des masca, că a devenit parte din echipamentul nostru zilnic. Sunt oameni care nici nu mai realizează, pentru că a devenit o obișnuință. Uită mai scoată masca, indiferent unde se află.
Sunt oameni care intră în panică fără măști. Legat de mască mai există totuși și alte efecte, pentru că a devenit așa un soi de uniformă, după care ne ascundem toți. Se întâmplă ca oamenii să nu se mai recunoască pe stradă, să nu se mai salute. Astfel masca nu ne mai permite să decodificăm mesajele pe care oamenii le transmit. Uneori nu știi dacă cel de după mască îți spune ceva furios fiind sau glumeț.
Pe de altă parte, există și persoane care se bucură de purtatul măștii. Pentru că ei nu mai zâmbesc, sunt după mască și acolo rămâne ceea ce simt eu”, a precizat Gabriela Minescu, la Antena 3.
Alexandru Rafila a vorbit la un post de televiziune despre riscul pe care îl are tulpina mutantă indiană. ”Trebuie să înțelegem că nu există date că această tulpină mutantă indiană se transmite mai ușor sau produce infecții mai grave.
Situația din India nu este datorată tulpinii mutante indiene. Ci mai degrabă tulpinii din Marea Britanie. Răspândirea infecției se datorează supraaglomerării și incapacității sistemului de sănătate să asigure asistența medicală. Astea sunt datele reale. Procentul din populație indiană vaccinat este extrem de mic. Statele Unite vor să doneze și tehnologia pentru fabricarea vaccinului Indiei. Pentru că în ciuda particularităților ţării, industria farmaceutică este foarte bine dezvoltată în India și poate să facă acest lucru.
Se încearcă o soluție pentru India care nu va fi în mod evident imediată având în vedere cele 1,4 miliarde de locuitori ale Indiei și sărăcia extremă cu care își desfășoară viața foarte mulți. Nu văd o paralelă între ce întâmplă în India cu România. Tulpina din India este mai contagioasă şi mai patogenă, dar nu este cazul să speriem lumea legat de tulpina indiană în acest moment”, a spus Alexandru Rafila.
Sursa foto: Arhiva Ciao