Prezentatoarea de la “Sfat de sănătate”, Andreea Cigolea ne-a relatat, într-un interviu exclusiv, ce înseamnă pentru ea acest proiect, ne-a povestit prin ce stări a trecut atunci când a filmat în secții de ATI COVID, dar și cum este să porți combinezon, asemeni medicilor care stau ore în șir echipați astfel.
Reporter: Cum s-a născut proiectul “Sfat de sănătate”? Ce înseamnă el pentru tine?
Într-o seară când căutam niște informații online și nu găseam niciun medic care să spună cu subiect și predicat ce mă interesa, mi-am dat seama că e nevoie de așa ceva la televizor. A doua zi de dimineață am propus ideea mea șefilor și într-o lună era deja pe post. Înseamnă mult pentru mine tot ce ține de această emisiune. Mă bucur că am șansa să ofer oamenilor de acasă niște informații de la profesioniști, informații reale, utile de care toți avem nevoie la un moment dat. Un fel de pastilă fără prescripție medicală, dar recomandată de mulți doctori.
Care este aportul tău în această emisiune? Doar prezinți emisiunea sau te implici și-n a alege subiectele?
Poate ar fi simplu dacă doar aș prezenta-o. Însă ceea ce mulți nu știu este faptul că în spatele imaginilor este foarte multă muncă, de la documentare, la nevoile publicului și până la alegerea medicilor. Împreună cu producătorul alegem subiectele, după care caut medicii care mi se pare că s-ar potrivi temei și abia aici vine provocarea: să și accepte să vorbească la televizor. Apoi urmează înregistrarea și selectarea părților care trebuie montate + burtierele, adică tot ce ține pentru ca materialului final să fie difizat pe post.
Te-am văzut în tot felul de ipostaze, în spitale, în săli alături de medici și ai tratat destul de mult subiectul pandemiei în cadrul emisiunii. Cum te-ai simțit când ai îmbrăcat prima oară “costumul” medicilor…?
Pandemia ne-a făcut să fim mai atenți la sănătatea noastră. În tot anul trecut cel mai important mi s-a părut ca oamenii, care deja erau panicați, să își ia informațiile din surse sigure, credibile și avizate. Desigur existau și multe alte boli care nu mai erau deloc comentate sau aduse în discuție, ceea ce eu am încercat să fac, să nu uit de bolnavii cronici. Să prezinți o emisiune și să apari la televizor nu înseamnă doar să te îmbraci frumos, să te aranjezi și să citești un prompter. Înseamnă să te duci acolo unde se întâmplă lucrurile de un an încoace: adică în secțiile de ATI COVID sau în secții cu oameni bolnavi. E greu tare să filmezi într-un combinezon, să câștigi încrederea oamenilor să se deschidă în fața ta… tu care arăți ca un ”cosmonaut”, cum ziceau mulți bolnavi. Pacienții abia îmi auzeau vocea, se intimidau când vedeau microfonul, nu e deloc simplu. Totul este îngreunat de combinezon, de la căldură, la lipsa empatiei. Oamenii îți văd doar privirea. Deci trebuie să transmiți totul așa. Probabil că nu degeaba se spune că ochii sunt oglinda sufletului. Satisfacția abia apoi vine, când pacienții văd filmarea și îți multumesc că le-ai făcut publică povestea pentru ca alții să nu ajungă la fel.
Ți-a fost teamă să filmezi practic în mijlocul… virusului, în mijlocul bolnavilor?
Nu mi-a fost teamă pentru că știu că infecțiile cu SARS – CoV – 2 au venit când nu ne-am protejat, când am lăsat garda jos, nu când știam clar că suntem echipați corespunzător. Am mers în spitale tocmai pentru ca cei de acasă să încerce să simtă ce simt și pacienții, să arăt fizic realitatea în care trăim. Că de imaginat, ne imaginăm cu toții ce e prin spitale, dar e cu totul altceva când chiar vezi ce se întâmplă acolo.
Ce te-a impresionat cel mai tare?
O pacientă dintr-o secție de ATI care m-a rugat să transmit un mesaj familei pentru că nu avea cum să ia contact cu ei: că se va face bine și că va ajunge acasă. Din păcate doamna n-a rezistat și s-a stins. Femeia abia respira și mi-a spus cu ultimele puteri că vrea să știe familia de ea că e bine. Și a mai fost o pacientă de 36 de ani care mi-a zis cu toată sinceritatea și cu ochii în lacrimi că știe și recunoaște că e obeză, dar că tot ce vrea este să trăiască.
Ce făceai înainte de a ajunge gazda emisiunii?
Mă ocupam de departamentul de Social Media la antena3.ro.
Cât timp îți ia să te pregătești pentru fiecare emisiune? Cum îți alegi subiectele?
Subiectele le aleg în funcție de ce văd că își dorește publicul să afle sau din curiozitățile mele. Pregătirea durează cam o săptămână, de la alegerea invitatului, la programarea filmării, înregistrarea propriu zisă și montajul. Au mai fost și cazuri în care subiectul a fost dat de pe o zi pe alta când era o informație de mare interes, care era musai să fie dat la zi.
Câte ore muncești pe zi? Ai timp și pentru viața personală?
Muncesc cam 8-10 ore pe zi, dar uneori parcă nici nu le simt. Am încercat mereu să îmi fac timp și pentru mine, să am momente în care să mă relaxez și să mă retrag în bula mea. Până acum am reușit să îmbin frumos, mai vedem ce o urma.
Care este diferența dintre Andreea de pe micul ecran și cea din viața de zi cu zi?
Cred că în viața de zi cu zi râd mai mult, sunt mai puțin ”scorțoasă” și stilul vestimentar este cu totul altul. Cunoscuții mi-au spus des că la televizor sunt foarte serioasă și că par mai înaltă.
Ce hobby-uri ai?
Călătoresc cât pot de des, fac poze, ascult multă muzică, citesc, mă uit la filme, merg cu bicicleta și mănânc un pic cam multe dulciuri.
Foto: Arhivă personală