Levănțica. Beneficii neștiute. Cum se prepară ceaiul de levănțică

Publicat: 26 feb. 2021, 08:57 Autor: Elena Life
Levănțica. Beneficii neștiute. Cum se prepară ceaiul de levănțică

Levănţica sau lavanda este una dintre cele mai căutate plante din lume, iubită atât pentru parfumul său, cât şi pentru multiplele proprietăţi medicinale sau cosmetice.

Cu o istorie de peste 2.500 de ani, levănţica era foarte apreciată de civilizaţiile antice, ea găsindu-şi locul, alături de alte ierburi aromatice, în diferite domenii, de la religie la cultură şi comerţ. Pe lângă frumuseţea florilor, lavanda conţine şi preţiosul ulei esenţial de lavandă. Încă din acele vremuri îndepărtate, oamenii, ştiind despre proprietăţile plantei, o foloseau pentru îngrijirea corpului şi a părului.

Levănţica este planta de care ai nevoie atunci când eşti încordată, sau suferi de anxietate. De asemenea, nu este întâmplător faptul că uleiurile de masaj conţin adesea levănţică. Uleiul acestei plante este absorbit uşor de piele, iar efectul lui sedativ asupra sistemului nervos central te ajută să te relaxezi.

Levănţica este originară din ţinuturile mediteraneene, Africa de Nord, Asia de Sud-Vest şi insulele Canare unde creştea spontan pe terenuri aride, pietroase. Primele culturi de lavandă au fost realizate în Arabia, de unde au fost aduse în Europa de către negustorii greci, cu 6000 ani î.H. Denumirea ştiinţifică de Lavandula derivă din latinescul lavare – „a spăla”, florile de lavandă fiind utilizate de români la parfumarea băilor.

Beneficiile lavandei

1. Levănţica te poate ajuta în lupta împotriva insectelor. Amestecă doar câteva picături de ulei de levănţica cu ulei de floarea soarelui. Apoi masează-ţi pielea cu acest amestec.

2. Ai probleme cu moliile? Te-ai săturat de mirosul de naftalină? Încearcă săculeţele cu flori de levănţică uscată.

3. Nas înfundat? Levănţica te poate ajuta. Adaugă 5 picături de ulei de levănţică într-un vas cu apă fierbinte şi inhalează aburii.

4. Te-ai ars în timp ce pregăteai cina? În loc să masezi locul afectat cu ulei sau să alergi la o sursă de apă rece, aplică câteva picături de ulei de levănţică pe arsură.

5. Ai auzit că oţetul este cel mai bun în vindecarea arsurilor solare? Poate că este. Dar cine îşi doreşte să miroasă a oţet întreaga zi? Dacă arsurile nu sunt foarte grave, amestecă câteva picături de ulei de levănţica cu apă minerală şi stropeşte locul afectat.

6. Nu ai mai avut parte de ceva vreme de un somn liniştit şi odihnitor? Pune câteva picături de ulei de levănţică pe perna ta.

7. Pe etichetele unora dintre cele mai cunoscute loţiuni şi creme vei găsi, ca ingredient, levanţică. Adaugă câteva picături din ulei de levănţică în loţiune sau în crema ta de faţă.

8. Uleiul de levanţică are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare. Dacă te doare capul şi nu ai sau nu îţi doreşti să iei pastile, încearcă să-ţi freci tâmplele cu câteva picături de ulei de levănţică.

Cum se prepară ceaiul de levănțică

Ceaiul de lavandă are un mod de preparare foarte simplu. Se pune într-o cană o lingură de flori de lavandă peste care se toarnă apă fierbinte. Se lasă la infuzat 20 de minute şi se îndulceşte cu miere. Specialiştii spun că e bine ca ceaiul să fie băut cu 30 de minute înainte de masă pentru probleme intestinale şi seara, înainte de culcare pentru probleme cu somnul.

Levănţica acţionează ca un calmant al sistemului nervos central, combate căderea părului, estompează frica, calmează durerile abdominale având un efect antispastic, stimulează pofta de mâncare şi măreşte secreţia biliară şi are proprietăţi diuretice. Levănţica mai poate fi regăsită şi în ceaiurile de stimulare a lactaţiei, ajutând tinerele mame să fie mai relaxate.

Pe plan extern, lavanda este folosită pentru efectele sale calmante şi pentru tratarea diverselor răni şi afecţiuni ale pielii. Sunt foarte multe afecţiuni pe care levănţica le tratează cu succes, precum acneea, aftele, ameţelile, arsurile, aritmia cardiacă, astmul, bolile de inimă, de rinichi şi de ficat şi balonările.

De asemenea, levănţica este folosită cu succes în tratarea candidozelor, a bronşitelor, a cistitelor, a celulitei, a infecţiilor pielii, a înţepăturilor de insecte, a insomniei, a migrenelor, stărilor de nervozitate, de oboseală, de stres şi tensiune cerebrală. Mai mult decât atât, levănţica vindecă şi afecţiuni ale aparatului digestiv şi paraziţii intestinali.

Citește și: Leurda. Miracolul naturii. Ce este şi cum se foloseşte

Sursa foto: Pixabay.com

Publicat: 26 feb. 2021, 08:57 Autor: Elena Life
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă
×