Crăciun pandemic. Cu toții știm că nu există sărbătoare mai frumoasă dacă nu există pe masă și… o prăjitură! Vă propunem trei prăjituri delicioase pentru masa de sărbători.
Primul desert pentru sărbători este compus dintr-o prăjitură fără coacere cu ciocolată. Pentru aceasta veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
– 24 de biscuiți digestivi
– 1/3 casă zahăr pudră
– 1/3 cană unt topit
– 2 lingurițe esență de vanilie
– 1 cană și jumătate de frișcă lichidă
– 100 – 150 gr. ciocolată neagră, rasă
– 1 ciocolată cu lapte, bucăți
Mai întâi se zdrobesc biscuiții și se adaugă zahărul pudră. Se amestecă ingredientele. Apoi, vasul de copt se tapetează cu hârtie de pergament, se pune compoziția în el și se lasă în frigider 30 de minute. Frișca lichidă trebuie turnată într-o oală la foc mic, adăugând esența de vanilie. Se amestecă. Când începe să fiarbă, trebuie adăugată ciocolata. Se amestecă până se topește. Amestecul se toarnă pe blat și se lasă în frigider 2 ore.
Ingredientele pentru tiramisu:
– 200 ml cafea tare
– 40 ml coniac
– 4 ouă
– 50 g zahăr
– 500 g mascarpone
– 150 g pişcoturi
– 2-3 linguri cacao
Se prepară cafeaua și se lasă la răcit. Gălbenușurile se separă de albușuri în 2 vase, se pune zahărul peste gălbenușuri. Se amestecă cu un mixer la viteză medie. Se mixează gălbenuşurile cu zahărul 2 minute, până ce zahărul se dizolvă. Mascarpone se amestecă până se înmoaie puţin şi se pune peste crema de gălbenuşuri. Cu ajutorul mixerului se amestecă brânza mascarpone cu crema de gălbenuşuri. Amestecul se mixează 1 minut. Albușurile se mixează 2 minute – până devine spumă. Peste crema de mascarpone şi gălbenuşuri se adaugă albuşurile bătute spumă şi se amestecă. Pişcoturile se înmoaie în siropul de cafea cu coniac şi se pun într-o tavă. Deasupra se pune și crema, apoi cacao. Trebuie să stea la frigider +3 ore.
Cea de-a treia prăjitură delicioasă pentru masa de sărbători este prăjiturica turnată cu mere și scorțișoară.
Ingrediente pentru prăjiturica turnată cu mere și scorțișoară:
– 2 ouă
– 200 g zahăr
– 180 g făină
– 1 pliculeț praf de copt
– 100 ml ulei
– 100 ml lapte
– 1 kg mere
– 5 g scorțișoară
Mai întâi trebuie să bați ouăle cu 130 de grame de zahăr și ulei. Apoi, separat, făina și praful de copt se amestecă și se incorporează treptat cu ouăle bătute. În aluat se adaug treptat și laptele. Separat, merele trebuie curățate și date prin răzătoare. Restul de zahăr se pune în cratiță cu merele rase și se amestecă. Când sucul merelor scade, atunci punem scorțișoara și se lasă la răcit.
Într-o tavă se pune hârtia de copt, jumătate din aluat, și lăsăm la copt 10 minute, la o temperatură de 180 de grade Celsius. După 10 minute, se pune amestecul de mere. Apoi și restul de aluat, lăsând totul la cuptor 30 – 40 de minute.
Sursă foto: Pixabay