EXCLUSIV| Radu Țibulcă, primarul Şpagoveanu din serialul „Moldovenii”: „Femeia ideală ar trebui să fie mai șmecheră decât mine, iar eu am o părere foarte bună despre mine”

Publicat: 26 oct. 2020, 08:11 Autor: Maria Apostol Vedete

Radu Țibulcăactorul din „Moldovenii”, serial difuzat sâmbătă, de la 20:00, la Kanal D, este primarul autentic. Acesta îl interpretează în serialul „Moldovenii” pe primarul Ghiță  Şpagoveanu, un personaj spumos. Cum e însă în viața reală și dacă își dorește sau nu să se implice „pe bune” în politică, a recunoscut pentru Ciao.ro că e adevărat faptul că s-a gândit serios la acest lucru.

Radu, în serialul „Moldovenii” ești autentic, primarul  Şpagoveanu poate fi regăsit în multe comune din România. Care crezi că ar fi atributele unui primar ideal în viața reală? Te-ai gândit vreodată la o funcție publică?

Da, m-am gândit serios la acest lucru. Îmi doresc real și lucrez în acest sens, ca în 2028, când voi avea 32 de ani, să candidez pentru funcția de primar al orașului Iași și să și câștig. Altă opțiune nici nu cred că ar exista. În primul rând, un primar ideal ar trebui să fie animat de cele mai bune intenții și atâta tot. Cred că asta este condiția principală, deși pare utopică. Oricum, un primar, dacă are intenții bune și dacă are viziune, are toate șansele să facă ceva semnificativ, și, într-adevăr,  e important să aibă alături specialiști din diverse domenii pentru a putea pune în aplicare planuri îndrăznețe.

Sunteți o echipa unită, cu un umor autentic. Cum ți-ai descrie colegii din serialul „Moldovenii”, mai ales că sunteți împreună de ceva vreme?

Colegii mei sunt oamenii pasionați de ceea ce fac, perseverenți, ambițioși, muncitori, care și-au dorit anumite lucruri și au muncit pentru a le obține. Sunt oameni sinceri, de o simplitate extraordinară și animați de gânduri foarte curate. Sunt foarte săritori, adevărate puncte de sprijin în momente mai dificile, dar sunt și parteneri excepționali de distracție.

 Ești un tânăr de succes, ai un matinal la radio Impuls, ești personaj principal într-un serial care se difuzează la Kanal D. Care crezi că este cheia succesului tău? Ce i-ai sfătui pe cei din generația ta să facă pentru a reuși să își îndeplinească visurile?

 Succesul meu cred că se datorează pentru faptul că mi l-am dorit foarte tare. În primul rând, l-am visat, apoi l-am transformat în dorință, pentru ca mai apoi să devină scop, iar apoi, o realitate. Mi-am ghidat toate acțiunile pentru a-mi îndeplini scopul respectiv. Am făcut tot ceea ce era necesar, respectând principii, valori morale și legea. Cred că tinerii care vor să își urmeze visul ar trebui să creadă în el, să fie convinși că pot deveni realitate, să nu se lase descurajați și să muncească pentru împlinirea acestuia. Să nu creadă că este suficient doar să visezi și  să fie conștienți că trebuie să faci sacrificii. Întotdeauna, un sacrificiu făcut astăzi este un beneficiu pentru mâine. Cred că mai este foarte important să acumuleze cât mai multe cunoștințe. Informațiile reprezintă cea mai mare putere a unui om,  o armă pe care nu ți-o poate lua nimeni, indiferent de situație. Orice ar fi, îi sfătuiesc să fie călăuziți de intenții curate, de fiecare dată, să știe că binele lor nu trebuie construit sub nicio formă pe spinarea răului altora.

Vii dintr-o familie cu principii solide. Care sunt sfaturile pe care le-ai primit de-a lungul anilor de la părinți care îți vin în minte când iei decizii importante? Te consulți cu ei?

Mă consult cu ei, dar din ce în ce mai rar și în probleme foarte importante. Am ajuns în punctul în care nu mă mai consult cu ei chiar în fiecare problemă pe care aș întâmpina-o, pentru simplul fapt că am impresia că asta este o dovadă a maturității, că trec printr-un proces vizibil de maturizare și schimbare. Cred că forțele mele au crescut vizibil, și atunci nu cred că e necesar să le mai provoc lor gânduri sau îngrijorări în legătură cu anumite situații din viața mea, când aș putea să le rezolv singur și să le vorbesc despre ele abia după ce situația s-a încheiat cu bine. În schimb, dacă sunt indecis sau mă confrunt cu o problemă foarte importantă, mă sfătuiesc cu ei, consider că educația primită din partea lor este cel mai important lucru și cel mai mare privilegiu de care m-am bucurat până acum, pe parcusul vieții. Mi-au insuflat valori și principii extrem de puternice, m-au învățat ce înseamnă onoarea, puterea, mi-au definit-o astfel încât să îmi doresc să fiu puternic cu adevărat, nu să mimez o stare de forță. M-au învățat ce înseamnă să fiu om și cred că asta este cel mai important aspect, să te gândești de fiecare dată la oamenii din jurul tău și la consecințele acțiunilor tale asupra celor din jurul tău.

Se spune că la tinerețe economisești pentru bătrânețe. Crezi în acest dicton, investești în ceva, pui bani deoparte pentru viitor, investești în tine?

Nu economisesc, consider că acest termen este din familia lexicală a cuvântului sărăcie, pentru mine. Nu consider bogăția o virtute, și nici sărăcia un defect. Dimpotrivă, consider că ele sunt niște lucruri extrem de greu de definit și foarte ușor interpretabile. Îmi place bunăstarea, să trăiesc având confortul psihic al puterii financiare. Am pornit de jos, deși părinții mei m-au susținut cu tot ce au putut, m-au lăsat să mă izbesc cu fundul de pământ, de fiecare dată când a fost cazul pentru a învață anumite lucruri.  Nu economisesc, în schimb, investesc. În primul rând, în mine, în cunoștințele mele, în a fi alături de oameni cu experiență, de la care pot învăța. Pentru mine, a trăi bine înseamnă să îmi permit tot ce îmi doresc, să nu mă gândesc nicio clipă că acea cheltuială ar fi prea mare sau că o sumă de bani ar fi prea mare pentru a o putea investi într-o anumită direcție.

Este Radu îndrăgostit? Are o relație? Cum arată domnișoara ideală pentru tine?

Îndrăgostit am fost, sunt și cred că voi fi mult timp de acum înainte. Femeia ideală ar trebui să fie mai șmecheră decât mine, iar eu am o părere foarte bună despre mine. Ea ar trebui să reprezinte o provocare. Standarul principal este inteligența, dar de neglijat nu sunt educația, cultura și puterea. Să simt că alături de acea femeie pot face lucruri pe care singur nu le-aș putea face. De fiecare dată când am simțit lucrurile astea, m-am simțit privilegiat și de asta sunt și foarte fericit.

Ce pasiuni ai, cu ce îți ocupi timpul liber?

Nu prea am timp liber, dar când există, îmi place mult să socializez, să cunosc oameni interesanți. Așa cred că înveți cel mai mult. Îmi place să mă uit la filme, competiții sportive,  să mă documentez despre tot soiul de lucruri. Folosesc fiecare moment din viața mea gândindu-mă să nu-l irosesc. Îmi place foarte să experimentez, deși până nu demult am fost un tradiționalist. De o bucată de vreme obiceiurile mele s-au mai schimbat, gândindu-mă că viața este scurtă ca să repeți aceleași lucruri; și atunci caut că să mă surprind eu pe mine. Fac sport, m-am reapucat de antrenamente, alerg în fiecare dimineață, la ora 5.00. Încerc să mănânc sănătos, nu neapărat să țin regim sau dietă.

Publicat: 26 oct. 2020, 08:11 Autor: Maria Apostol Vedete
Tags:
Pe aceeași temă
×