Evaluarea Națională 2020. Ce subiecte au căzut la examen. De astăzi, 15 iunie 2020, a început Evaluarea Națională, iar primul examen pe care elevii l-au avut de susținut a fost la Limba și Literatura Română, probă scrisă, începând cu ora 09:00.
Potrivit Digi24, Evaluarea Națională s-a desfășurat în condiții normale. 330.000 de elevi susțin zilele acestea Evaluarea Națională și Bacalaureatul.
Elevilor le-a picat Varianta 5. La primul subiect, elevii au avut de analizat textul ”Zborul”, scris de Sorin Titel, dar și să demonstreze apartenența la genul epic. Subiectul I are 40 de puncte.
La cel de-al doilea subiect, elevii de clasa a VIII-a au avut de scris o narațiune în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate. Și, de asemenea, să răspundă pentru fiecare dintre cele 6 cerințe cu privire la textul dat, cules de pe www.historia.ro, ”Viața unui geniu: Traian Vuia, avocatul care nu a renunțat la visul său adevărat – zborul”, după Ionuț Cristian Ungureanu.
„E drept ca situatia de anul acesta a fost mai dificila pentru copii, s-au pregătit în niste condiţii pe care nu le-am fi prevazut si la care s-au adaptat din mers şi ei, şi scoala. Totuşi, subiectele nu par sa aibă gradul de dificultate necesar unei departajari rezonabile. Subpunctele care ar fi putut face diferenţieri de natura obiectiva între candidaţi fac apel la noţiuni de baza, simple, fără diferenţieri minime între cei care au învăţat superficial si cei care chiar au muncit pentru acest examen. Constat, cu părere de rău, ca diferenţierea în notare se va face tot pe baza compunerilor – nu ca asta ar fi un lucru rău în sine, doar că baremele de corectare de la acest examen (ca şi cele de la bac, de altfel), nu conţin o definire clară a criteriilor, asa cum ar fi normal. Mai intervin aici si subiectivismul profesorului, si experienţa lui de la clasa, si nivelul elevilor cu care a lucrat – iată cum aceeaşi compunere poate primi de la o comisie 14 puncte, de la alta comisie, cu patru puncte mai putin. Iar după contestaţii începem sa ne miram (in fiecare an) de diferenţele dintre cele doua notări”, a explicat Mihaela Apetrei, filolog şi scriitoare, potrivit Adevărul.
La prima parte, A, elevii trebuiau să aibă răspunsurile:
1. ciudată – stranie, neobișnuită, bizară; era – se afla, exista
2. Cratima marchează rostirea legată a două cuvinte și căderea vocalei ”i”
3. oprită – conversiune, adjectiv provenit din verb la participiu; balconaș – derivare cu sufix
4. cuvinte cu diftong: erau, roase, groase, șoareci
5. Doua idei principale/ secundare: Mama îl lasă pe copil să doarmă
6. Sunetele produse de muzicuță
La subiectul al doilea, prima parte, A, elevii trebuiau să scrie:
1. anul 1906, județul Timiș
2. www.historia.ro
3. a avut – indicativ, perfect compus; să renunțe – conjunctiv, prezent
4. traseul – substantiv comun, subiect; lui – pronume personal, atribut pronominal genitival
5. Prop. principală – văzând o șansă de finanțare, Vuia decide
Prop. subordonată – să plece în 1902 la Paris
6. Întrebarea era/ unde ai fost.
Sursă rezolvări: Adevărul
„Evaluarea Națională se realizează în două etape anul acesta. Etapa specială începe în 29 iunie, se va desfășura numai pentru copiii aflați acum în izolare, carantină, care sunt bolnavi sau la triajul epidemiologic au avut temperatura peste 37,3. Dacă un elev este depistat pozitiv înainte de ultima probă din această sesiune, după consultarea pe care Ministerul Educației a avut-o cu Ministerul Sănătății, s-a stabilit că la 14 zile distanță există această posibilitate să devină negativ”, a spus Monica Anisie, potrivit Digi24.
Astăzi, 15 iunie, un singur elev a avut temperatura peste 37.3 grade Celsius, la intrarea în examen.
Subiectele și baremele vor fi încărcate pe site-ul oficial www.edu.ro.
Sursă foto: Digi24
2-5 iunie – Înscrierea elevilor
5 iunie 2020 – Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
15 iunie – Limba și literatura română – probă scrisă
17 iunie – Matematica – probă scrisă
18 iunie – Limba și literatura maternă – probă scrisă
22 iunie – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00)
22 iunie – Depunerea contestațiilor (orele 14:00 – 20:00)
23-26 iunie – Soluționarea contestațiilor
27 iunie – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor