Postul Paștelui este în toi, iar bucătăresele știu cel mai bine cât de complicat poate fi uneori să prepari rețete gustoase, care să nu conțină carne sau brânză. Cartofii, orezul sau pastele, toate asezonate cu legume, reprezintă varianta optimă pentru a ieși din impas.
Chiar dacă este post nu înseamnă că nu putem să ne delectăm papilele gustative cu rețete care mai de care mai apetisante. Cartofii sunt la îndemâna oricui și reprezintă soluția perfectă, pentru că se pot găti în multe feluri. Bineînțeles, acest lucru este valabil și pentru legume, de care putem profita din plin. Acestea sunt gustoase și mai ales, pline de vitamine, atât de necesare la început de primăvară.
De asemenea, nu putem exclude nici pastele. Chiar dacă le putem găti doar cu legume în post, sunt rețete la fel de gustoase și în plus extrem de rapide. Același lucru este valabil și pentru orez. Hrănitor și ușor de preparat, acesta te poate ajuta când duci lipsă de idei. Nu trebuie să uităm nici de celebrele ciorbe românești sau de supele cremă. Avem nevoie doar de puțină imaginație și răbdare, pentru ca rețetele preparate în post să se transforme în adevărate delicii culinare.
Acestea fiind spuse, v-am pregătit o listă cu 5 rețete tocmai bune de pregătit în această perioadă. Cele care au rămas în pană de idei vor fi încântate.
1. Cartofi la cuptor cu ierburi aromate
Ingrediente:
Mod de preparare:
Spălați cartofii, îi curățați de coajă și îi tăiați cubulețe sau felii, după cum vă place mai mult. Într-o tavă unsă cu unt sau cu ulei puneți cartofii, îi stropiți cu unt topit sau cu puțin ulei și adăugați mirodeniile. Îi lăsați la cuptor până se rumenesc.
O rețetă extrem de rapidă și de gustoasă, nu?
2. Paste cu sos de roșii și cu măsline
Ingrediente:
Mod de preparare:
Fierbeți pastele conform instrucțiunilor de pe pungă. După aceea, le treceți prin puțină apă rece și le scurgeți bine. Între timp, pregătiți sosul de roșii. Tocați ceapa și usturoiul și după aceea le căliți în ulei. Stingeți totul cu vin și cu apă și lăsați compoziția să fiarbă timp de aproximativ 10 minute. Adăugați măslinele și roșiile și amestecați. Mai lăsați pe foc încă 15 minute și sosul este gata. Puneți sare și piper la final. Adăugați sosul peste paste și mâncarea este pregătită pentru a fi servită.
3. Supă cremă de roșii
Ingrediente:
Mod de preparare:
Roșiile se spală și se curăță de pieliță. Se taie felii și se pun într-o tavă. Peste roșii adăugați usturoiul și ceapa, tăiate bucăți. Stropiți cu puțin ulei și puneți sare deasupra. Băgați tava la cuptor pentru 20 de minute. După aceea, puneți roșiile într-un bol, pentru a fi mixate.
Dacă doriți, puteți servi supa cu crutoane. Tăiați câteva felii de pâine în cubulețe și puneți-le la cuptor, stropite cu puțin ulei. Sunt gata când s-au rumenit.
4. Mâncare de urzici cu mămăligă
Ingrediente:
Mod de preparare:
Urzicile trebuie curățate frunză cu frunză și spălate foarte bine. Puneți o oală cu apă la fiert și atunci când dă în clocot, puneți urzicile în apă. Când sunt gata, trebuie lăsate la scurs. De-abia apoi începeți să le tocați. Într-o cratiță se pune ceapa tocată în ulei încins și se călește puțin. Se adaugă urzicile, se pune apă (din cea în care ați fiert urzicile inițial), adăugați sare și le fierbeți. Într-un bol separat, amestecați bine făina cu apă rece și adăugați compoziția peste mâncarea de urzici. Amestecați bine, ca să nu aveți parte de cocoloașe. Mai lăsați puțin să fiarbă, iar la final puneți usturoiul pisat și amestecați totul.
Mâncarea de urzici este mult mai gustoasă, dacă are alături și o mămăligă fierbinte.
5. Mâncare de ștevie cu orez
Ingrediente:
Mod de preparare:
Ceapa se toacă mărunt și se călește în ulei. Se adaugă orezul și se lasă pentru aproximativ 5 minute. În acest timp, amestecați, pentru ca orezul să nu se lipească. Spălați ștevia frunză cu frunză și dați la o parte codițele. Puneți ștevia peste amestecul de orez cu ceapă, adăugați apă, doar căt să o acopere, puneți sare și piper, după gust, și lăsați-o să fiarbă. Când apa a scăzut, mâncarea de ștevie este gata.