Oana Roman o desființează pe Irina Rimes: ”Nu o duce capul și e și incultă grav”

Publicat: 17 feb. 2020, 14:36 Autor: Andreea Voicu Vedete

Oana Roman intervine în ”scandalul” momentului, după ce Irina Rimes a apărut la o conferință drept ambasadorul zilei Brâncuși.

”Brâncuși a oglindit, pornind de la obârșia sa țărănească, tradițiile, miturile și magia artei populare românești, împletite cu viziunea asupra vieții, care era influențată atât de Platon, cât și de concepția filosofilor orientali” – așa este prezentat Constantin Brâncuși pe unele site-uri, potrivit Digi24.

Irina Rimes a vorbit la o conferință joia trecută, la Muzeul Național de Artă al României, după ce a fost aleasă Ambasadorul Zilei Brâncuși 2020. În data de 19 februarie, se vor împlini 144 de ani de la nașterea artistului.

„Eu sunt mai mainstream. De mică am știut de Coloana Infinitului și m-a fascinat. Am fost la Târgu Jiu, am vizitat unele dintre lucrările domnului sculptor. N-am avut mereu tangență foarte foarte mare cu cultura, cu cultura ne-contemporană pentru că am fost și eu copil, am crescut la țară. În momentul când am început să-l descopăr pe Brâncuși, m-au fascinat lucrările lui că nu reprezentau neapărat cum se numesc. Se numește Poarta Sărutului, dar parcă nu înțelegeam de ce se numește așa.

Nu știam ce reprezintă, nu înțelegeam această abordare și când am văzut Coloana Infinitului pentru prima oară am avut impresia că mă întâlnesc cu ceva care nu era din lumea mea, dar parcă mereu a fost prezent în lumea mea”, a zis ea, potrivit Republica.

Oana Roman, atac la adresa Irinei Rimes

Oana Roman a avut o reacție, după ce Irina Rimes a fost denumită ambasadorul zilei Brâncuși.

„Ideea e ca ea o fi bună pentru generația tânără dar, cu scuzele de rigoare, efectiv nu o duce capul și e și incultă grav. Așa e și mare parte din generația pe care o reprezintă. Habar n-au cine e Brâncuși, dar nici nu-i interesează. Trăiesc foarte bine fără să știe nimic. Ea nu s-a documentat pentru că evident nu o interesează și nu are simțul penibilului pentru că e proastă. E nasol ce zic dar e adevărat. Grav e că au lăsat-o să bată câmpii în halul ăsta. Ceea ce înseamnă că nici ei nu sunt mai deștepți ca ea”, a comentat Oana Roman la o postare pe Facebook.

Cristian Tudor Popescu, val de critici, după ce Irina Rimes a vorbit la conferință despre piesele de artă ale sculptorului Brâncuși

”Eu am avut o idee similară înaintea domnului ăsta de la Cultură, care văz că acum a scos capul. Până acum, îl apreciam pentru faptul că stă la apă adâncă, stă acolo, la Cultură, bani nu sunt prea mulți… E, în sfârșit, a scos și dânsul capul să se afirme, a spus că dom’le, dacă Ion Ștefan (cel de la Dezvoltare) a scos capul, haide, domnule, să ies și eu cu ceva! Și iese cu asta.

Eu am avut o idee la fel de bună, chiar mai bună: păi, știți câte accesări pe Google a avut pavian? Cuvântul pavian. După ce am comparat coafura doamnei Dăncilă cu podoaba capilară a maimuței în chestiune? Enorm! Au apărut după aceea știri, în pagina de analiză media, ș.a.m.d: Domnule, formidabil, un spike pe Google, toată lumea căuta să vadă pavianul, senzațional!

E, nu e nicio deosebire între căutarea pavianului și căutarea pe Google a lui Constantin Brâncuși, acum, powered by Irina Rimes, adică garantat de Irina Rimes. Eu n-am nicio problemă cu doamna că vorbește cu accent moldovenesc. Chiar îmi place. E dulșe accentul ăsta moldovenesc (…) Dar doamna Rimes a spus „eu sunt mai mainstream” la un moment dat. Doamnă Rimes, cântați frumos, dar știți ce e aia mainstream? Din moment ce spuneți că dvs sunteți mainstream și dup-aia vorbiți de Brâncuși, că ați fost văduvită de informații în legătură cu el, deci a fost ceva nișat, ceva în margine – că mainstream asta înseamnă, curent principal, nu ceva la care să aveți acces – deci dvs sunteți mainstream și Brâncuși e margine!

Ăia care au avut nevoie de doamna Rimes mainstream ca să acceseze Constantin Brâncuși credeți că au avut sau vor avea vreo treabă în continuare cu Constantin Brâncuși? N-au descoperit nimic, au dat un clic! Nu le va rămâne nimic în creier în legătură cu Constantin Brâncuși! Dacă doreai, de pildă, și mai multe accesări pe Google la Constantin Brâncuși, de ce nu a fost numit ambasador vloggerul Selly? Păi, se rupea Google-ul, domnule.

Formidabil! Les grands esprits toujours se rencontrent! (Marile spirite întotdeauna se întâlnesc – n.r.). Da, domnule, deci uite, doamna Rimes a ajuns la aceeași concluzie!

Sau mai exista o soluție, eu știu, mai amărâtă, așa, care poate nu făcea atâtea accesări pe Google. De pildă, să fie numit ambasador al lui Constantin Brîncuși Andrei Pleșu. Andrei Pleșu este unul dintre cei mai buni critici de artă pe care i-a avut România vreodată. L-a sunat cineva de la Ministerul Culturii pe Andrei Pleșu, rugându-l să fie ambasador Constantin Brâncuși?

Tinerii, în povestea asta, chiar n-au niciun fel de amestec, nici cu Constantin Brâncuși powered by Irina Rimes – nu! Irina Rimes nu-i face nimic lui Constantin Brâncuși, nu se poate atinge de Brâncuși Irina Rimes și și recunoaște lucrul ăsta. În schimb, dacă el ar fi fost prezentat acestor tineri de către Andrei Pleșu, vă garantez eu că ar fi rămas un număr – nu foarte mare, dar ar fi rămas un număr de tineri pentru care Brâncuși nu va mai fi de acum înainte doar o căutare pe Google. Dacă ar fi vorbit despre el Andrei Pleșu și l-ar fi prezentat. Sunt sigur că nu i-a dat nimeni niciun telefon de la Ministerul Culturii.

Păi de ce nu le-au cerut acelor băieți de la 5Gang, ăia, cu Selly în frunte, să facă o melodie despre Constantin Brâncuși?”, a zis Cristian Tudor Popescu, potrivit Digi24.

Publicat: 17 feb. 2020, 14:36 Autor: Andreea Voicu Vedete
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă