Intoleranta la gluten este un subiect de discutie tot mai aprins si mai frecvent abordat. Foarte multa lume, in incercarea de a manca mai sanatos, cauta doar alimente ce nu contin gluten, desi nu stiu cu exactitate daca sufera sau nu de intoleranta.
Intoleranta la gluten – Identificarea corecta a simptomelor intolerantei la glunte si diagnosticarea bolii celiace nu este atat de simpla precum cred cei mai multi. Este important sa urmati un tratament corespunzator in cazul in care suferiti de asa ceva.
Dar cum identificam la inceput semnele principale ale intolerantei la gluten? In primul rand trebuie sa fim atenti la manifestarea corpului dupa consumul de paste, paine sau orice alt produs pe baza de grau.
Daca la scurta vreme dupa ce consumati aceste alimente aveti o stare generala de rau, este foarte posibil sa suferiti de intoleranta la gluten.
Va prezentam mai jos 6 dintre principalele semne care ar trebui sa va dea de gandit daca nu cumva aveti o intoleranta la gluten. In cazul in care nu aveti aceasta intoleranta, nu evitati consumul de paine, paste sau alte produse ce contin firbe pentru ca riscati sa ajungeti la o dieta dezechilibrata.
1 Primele semne pe care le puteti observa daca aveti intoleranta la gluten sunt ca dupa consumul de produse pe baza de grau sa aveti tulburari digestive, probleme la nivelul stomacului, al intestinelor, gaze, balonare, crampe abdominale, greata, constipatie sau diaree.
2 Un alt semn care ar trebui sa va dea de gandit este prezenta migrenelor, durerilor de cap, atat dupa ce ati consumat alimentele pe baza de grau cat si o perioada dupa acest moment.
3 Alte dureri specifice intolerantei la gluten sunt cele musculare si ale tesuturilor moi cum ar fi tendoanele si ligamentele.
4 Tulburarile neurologie precum ametelile, dificultatea in a va mentine echilibrul, furnicaturi, dureri si senzatii de moleseala sunt des intalnite in randul celor care manifesta intoleranta la gluten.
5 Oboseala cronica, accentuata in special dupa ce ati mancat, ar trebui sa va dea de gandit si sa vizitati un medic pentru a vedea daca nu suferiti de intoleranta la gluten.