Cine nu iubește o porție delicioasă de murături asortate alături de tocănițe sau friptură. Dacă vrei să pui murături asortate pentru iarnă, iată cele mai bune rețete, fie că vrei să pui murături la borcan, la butoi, cu saramură sau oțet
Murtăturile asortate sunt iubite de majoritatea românilor, dar pentru ca ele să reziste bine peste iarnă și să fie aromate, este foarte important să fie urmate întocmai rețetele.
Atunci când iubești murăturile și ai suficient spațiu de depozitare este ideal să optezi pentru un butoi în care poți pune o mulțime de legume și condimente, pentru a te bucura din plin de ele peste iarnă.
Murături asortate. Ingrediente:
Mod de preparare:
Se pune apa la fiert în cantitatea necesară și se adaugă sarea pentru saramură, aproximativ 1 lingură de sare la litrul de apă. Se adaugă în apa clotită 1 lingură de piper boabe la aproximativ 10 litri de apă și se adaugă foile de dafin. Saramura se lasă la răcit până ce devine călduță și se toarnă peste murăturile din butoi.
Legumele se spală bine cu apă rece. Morcovii, hreanul și rădăcina de țelină se curăță și se taie felii grose. Ceapa se decojeste și se taie peștișori. Se așează pe fundul butoiului câteva tije de țelină și se completează cu un strat de legume. Se adaugă cimbru și mărar, 2-3 căței de usturoi, câteva felii de ceapă, țelină, ardei iute, frunze de vișin și hrean. Se continuă cu un strat de legume și pe acest principiu se merge până ce butoiul s-a umplut. Se adaugă crenguțe de mărar și vișin pentru a împiedica legumele să se ridice deasupra lichidului.
După ce se toarnă saramura, se pune o greutate deasupra apoi se închide capacul și butoiul se depozitează într-un loc răcoros, minimum 2-3 săptămâni.
Beneficiiile murăturilor în saramură sunt foarte multe. Nu doar gustul este unul aparte, dar au nutrienți estențiali, mai ales în lunile reci de iarnă.
Se pun 3 litri de apă şi 5 linguri de sare pe foc. Apa se ia de pe foc atunci când a dat în clocot şi se lasă deoparte, dar astfel încât să rămână încă fierbinte.Se curăţă morcovii şi usturoiul, se taie morcovii rondele, se curăţă hreanul şi se taie în patru pe lungime. Se aşază pe fundul borcanului un strat de tulpini de mărar rupte, împreună cu frunze de ţelină. Apoi, se aşează gogonele și florile de conopidă şi rondele de morcovi. Se toarnă boabele de muştar şi cele de piper printre gogonele, se adaugă frunzele de dafin şi restul de tulpini de mărar şi ţelină. La final, se toarnă saramura fierbinte peste gogonele. Borcanele în care au fost puse gogonelele la murat se sigilează bine.
Cei care preferă murăturile în oțet se pot bucura de această variantă punând un mix de legume.
Pe fundul borcanelor, care au fost sterilizate din timp, se aşează mărarul,cimbru şi câteva frunze de vişin, apoi varza roşie, morcovi tăiaţi rondele, câteva rondele de hrean, câteva felii de gutui şi mere , apoi câţiva castraveţi, gogonele, conopida, morcovi, ardeii umpluţi, ţelina tăiată în felii.şi ardei iuţi (opţional). Când vasul s-a umplut, se acoperă totul cu frunze de ţelina şi rondele de hrean.
Într-un vas mai încăpător, se pune la fiert oţetul cu apa, sarea, zahărul şi condimentele. Când e aproape de fiert se stinge focul. Lichidul fierbinte se toarnă peste legumele şi fructele din borcane, apoi se pun căpăcele. După ce borcanele s-au răcit, se transferă în cămară.
Citește și: Cum se pune varza la murat. Trucuri utile pentru gospodinele incepatoare si nu numai!