Plăcinta cu iaurt, un desert simplu, dar absolut delicios, se poate face cu sau fără foi de plăcintă. De asemenea, dacă dorim, putem face aluat de plăcintă cu iaurt, foarte rapid, acasă.
Plăcinta cu iaurt este o rețetă pe cât de simplă, pe atât de apreciată de toți cei care au încercat-o. Un preparat rapid și deloc costisitor, acest desert se poate face în mai multe feluri: plăcintă cu iaurt cu foi subțiri, pe care le găsim în comerț, ori plăcintă cu iaurt fără foi și fără aluat, bazându-ne doar pe umplutură și crusta pe care această o formează în timpul coacerii. Pentru rezultate și mai bune, putem pregăti noi un aluat de plăcintă cu iaurt, extrem de rapid și fără niciun fel de bătăi de cap.
Batem ouăle cu zahărul foarte bine, apoi adăugăm iaurtul și esența de vanilie. Compoziția astfel formată se omogenizează foarte bine
Foile de plăcintă, dezghețate anterior și lăsate la temperature camerei, se impart în trei. Apoi, într-o tavă unsă bine cu unt sau ulei, se pune o treime dintre foile sibțiri pentru plăcinta cu iaurt. Acestea se ung cu ajutorul unei pensule cu untul topit sau ulei.
Peste primele foi turnăm o treime din compoziție și jumătate din stafide. Dacă alegem să punem stafide, trebuie să știm că acestea vor fi mult mai bune dacă înainte le lăsăm la hidratat în apă călduță sau lapte cu esență de vanilie.
Peste compoziție așezăm a doua treime de foi de plăcintă, pe care le ungem, de asemenea, cu unt topit. Apoi se toarnă încă o treime din compoziție și stafidele rămase.
La final, punem foile rămase, unse bine fiecare, după care și ultima parte din compoziția pentru plăcinta cu iaurt.
Tava se dă la cuptor, la aproximatiov 180 de grade Celsius, pentru 30-40 minute sau până se rumenește frumos deasupra. Nu vă faceți griji dacă se umflă un pic în timpul coacerii, va reveni la normal după ce se scoate din cuptor. Se taie după ce se răcește și se presară zahăr pudră.
Dacă nu vrem să facem plăcinta cu foi cumpărate din comerț, putem face noi singuri aluat.
Se frământă făina împreună zahărul și drojdia care a fost lăsat câteva minute în laptele cald (atenție, nu fierbinte). Apoi se încorporează uleiul și se lasă la dospit aproximativ 20 de minute.
Aluatul astfel preparat poate fi folosit cu compoziția de mai sus.
Tava se unge foarte bine cu unt, să fie tapetată complet pe interior. Făina se amestecă cu praful de copt și jumătate din cantitatea formată se presară pe fundul tăii.
Iaurtul se amestecă cu ouăle şi cu zahărul, se adaugă zahărul vanilat sau vanilia. Din această compoziție, oprim o cană, iar restul se pune în tavă, peste făină.
Deasupra compoziției, se pune restul de făina, câteva fâșii de unt şi apoi, peste acestea, se pune compoziția pentru plăcintă cu rămasă.
Se bagă la cuptor la 30 de minute sau până se rumenește pe deasupra. La final, după ce o tăiem , o putem orna cu zahăr pudră.
Vezi și:
Placinta cu dovleac, cea mai simpla reteta pe care o poate face oricine