Sfaturi pentru vegetarieni. Persoanele care nu consumă carne trebuie să fie conştiente că îşi pot procura necesarul de calciu şi din alte alimente, în afară de cele de origine animală. Iţi prezentăm cele mai indicate surse de calciu.
Sucul de portocale. Un pahar de suc de portocale proaspăt îţi asigură 25% din necesarul zilnic de calciu.
Broccoli. Este leguma minune, care este nu numai o sursă de calciu, dar conţine şi vitamina A, C, fier, este bogată în fibre şi saracă în calorii. În plus, este un minunat antioxidant.
Varza normala, varza de Bruxelles. Legumele verzi sunt surse sigure de calciu.
Condimente: chimion, coriandru, cuişoare, oregano, seminţe de muştar.
Nuci, migdale, seminţe de susan
Fasolea albă, fasolea neagră, mazarea, năutul, boabele de soia şi porumb sunt şi gustoase şi surse bune de calciu.
Pe lângă efectele sale benefice asupra sistemului digestiv, datorită fibrelor pe care le conţine, fasolea ne protejează inima, dinţii şi oasele, datorită calciului. Mai mult, combinaţia calciu-potasiu ajută la relaxarea muşchilor şi la păstrarea sănătăţii sistemului nervos.
Pentru a fi asimilat de organism şi folosit eficient în procesul metabolic, calciul are nevoie de asocierea cu alte câteva vitamine şi minerale: vitamina D, vitamina A, (se găseşte în special în catina si legumele colorate în galben-portocaliu), vitamina C (se găseşte în măceşe, citrice, pătrunjel şi alte zarzavaturi verzi), magneziu.