Reteta cozonac cu cacao si nuca! Recomandarea noastra este sa scoateti toate ingredientele pe masa, ca sa se aclimatizeze pentru cateva ore. E foarte important ca ingredientele sa fie la temperatura camerei!
Dizolvam drojdia intr-un bol micut, impreuna cu putin zahar si cu 2-3 linguri de lapte cald. Facem o gropita in faina cernuta si turnam maiaua inauntru, acoperim cu faina si lasam maiaua sa creasca, undeva la caldurica, pentru aproximativ 15 minute.
Cat asteptam ca maiaua de cozonac sa creasca, topim untul si il lasam sa se raceasca. Apoi, separam albusurile de galbenusuri si punem albusurile deoparte, pentru ca le vom folosi la crema.
Amestecam bine-bine galbenusurile cu sare si le batem pana cand capata aspectul unei spume aurii. Laptele se amesteca cu zahar, coaja de lamaie, rom si zahar vanilat (va reamintim ca este foarte important ca laptele sa fie doar caldut, nu fierbinte).
Framantare
Acum ca maiaua a crescut, e momentul sa ne suflecam manecile si sa ne murdarim putin mainile. Adaugam crema de galbenusuri in compozitia cu maia si ne ungem mainile cu unt. Turnam laptele caldut, putin cate putin peste compozitie si amestecam cu grija pana cand compozitia devine omogena.
Si momentul mult asteptat: Framantam! Adaugam treptat untul si framantam, framantam, framantam! Vom alterna framantarea propriu-zisa a cozonacului cu impaturirea aluatului, aducand colturile spre mijloc si apoi intorcandu-l pe partea cealalta si reluand procesul.
Afla toata reteta pe cozonaculdolofan.ro!