Descoperirea oamenilor de stiinta va afecta vegetarienii care refuza sa manance carne deoarece animalele sufera pentru ca noi sa avem ce manca. Acestia au condus un studiu asupra mai multor legume pe care oamenii le consuma des.
Cercetatorii de la Universitatea din Missouri au descoperit ca plantele pot identifica sunetele de langa ele, inclusiv cele pe care oamenii le fac atunci cand mananca, si reactioneaza in concordanta. Ideea ca plantele ‘aud’ exista de ceva timp si a fost confirmata de gradinari.
Acestia sustin ca pun muzica plantelor ca sa le ajute sa creasca si Printul Charles a confirmat acest lucru, in urma cu cativa ani: „Vin si vorbesc cu plantele mele, e foarte important. Si ele imi raspund”.
Heidi Appel de la divizia Stiinta Plantelor de la Colegiul de Agricultura, Mancare si Resurse Naturale sustine ca acest studiu este ‘primul exemplu a modului in care plantele raspund la o vibratie ecoologica si relevanta’.
„Am aflat ca ‘vibratiile hranitoare’ trimit semnale schimbatoare in metabolismul plantelor care creaza chimicale defensive care pot respinge atacuri de la omizi”, sustine Heidi Appel, citata de Dailymail.co.uk.
Studiu a constat in plasarea de omizi pe plante mici numite Arabidopsis si plasarea unui laser si un material reflextorizant pentru a masura miscarea frunzei in raspuns la rontaitul omizii. Sunetul omizii a fost inregistrat si redat apoi unui set de plante, in timp ce un alt set asemanator a avut parte de liniste.
Mai tarziu, cand omizile au fost puse pe ambele seturi de plante ca sa se hraneasca, cercetatorii au descoperit ca plantele care au fost fortate sa asculte zgomotul acestor insecte mancand au produs mai multe uleiuri de mustar, o chimicala pe care insectele si ganganiile nu o plac in general.
Rex Cocroft, profesor la Divizia de Stiinte Biologice de la MU: „Ce este remarcabil e faptul ca plantele, expuse la diferite vibratii, inclusiv cele facute de un vant slab sau sunete de insecte cu caracteristici acustice asemanatoare vibratiilor unor omizi, nu au crescut apararea chimica a plantelor.
Asta indica faptul ca plantele sunt capabile sa distinga vibratiile hranirii din alte surse comune de vibratie a mediului. Plantele detecteaza atacul insectelor prin multe modalitati, dar vibratiile hranirii sunt cea mai rapida modalitate pentru partile distante ale plantei sa perceapa atacul si sa mareasca mecanismul de aparare.”
Heidi Appel a mai adaugat: „Acest studiu mareste spectrul comportamentului plantelor, aratandu-ne ca acestea au multe raspunsuri la situatiile externe, asa cum si animalele au, chiar daca modul in care ele raspund la acest lucru e diferit.”