Sfanta Parascheva este sarbatorita, in fiecare an, pe data de 14 octombrie.
Credinciosii din intreaga tara deja au pornit spre Iasi, iar pelerinajul de la Sfanta Parascheva va dura cateva zile. Este considerat cel mai amplu pelerinaj religios de la noi si a inceput in dimineata de joi.
La Catedrala Mitropolitana din Iasi a fost scoasa racla in care sunt depuse moastele Sfintei Parascheva si depusa pe un baldachin. Oamenii care isi doresc sa se roage cred ca moastele sunt facatoare de minuni si au venit si din cele mai indepartate locuri ale Romaniei, potrivit crestinortodox.ro.
Credinciosii au participat, la Iasi, la scoaterea in procesiune a raclei Sfintei Cuvioase Parascheva. Manifestarea religioasa a avut loc in aceasta dimineata, in jurul catedralei. Un sobor de preoti condus de catre Calinic Botosaneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor a purtat racla cu moastele Sfintei Parascheva in procesiune.
Aceasta a fost mai apoi depusa intr-un baldachin depus special in curtea catedralei, urmand ca preotii sa oficieze slujba de sfintire a apei si Taina sfantului maslu, precum si sfanta liturghie.
La procesiune au luat parte peste o mie de pelerini. Oamenii au venit inca din ziua precedenta in Iasi, pentru a se inchina la racla in care sunt moastele Sfanta Parascheva. Multi credinciosi au venit din Voluntari, pe parcursul acestor zile urmeaza sa ajunga, in Iasi, 170 de autocare din aceasta localitate.
Totodata, in prezent exista un rand deja format din credinciosi, pe o distanta de aproximativ 2,5 kilometri. In jur de 8.000 de oameni asteapta sa se roage si sa o celebreze pe Sfanta Parascheva, in pelerinaj la Iasi. Prima persoana care s-a inchinat la moastele Sfintei a fost o femeie din Piatra Neamt, aflata de miercuri dimineata la Catedrala Mitropolitana.
Pelerinii aflati in aceste zile la Iasi se vor putea inchina si la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar vor putea sa cinsteasca si moastele Sfintei Mari Muncenite Ecaterina. Moastele vor fi special aduse in seara de joi, de la o manastire din Katerini, in Grecia.
Potrivit traditiei din fiecare an, moastele Sfintei Parascheva vor fi scoase in seara de vineri din curtea Mitropoliei si purtate in procesiunea
„Calea Sfintilor”, pe strazile din centrul Iasiului. Dupa toate acestea, vor fi reasezate spre inchinare in baldachinul special amenajat. Racla va ramane acolo pana cand se vor inchina toti pelerinii sositi la Iasi, de hramul Sfintei Parascheva.