Un implant cerebral a permis unui barbat paralizat sa-si miste mainile cu puterea mintii

Publicat: 29 mart. 2017, 15:22 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Un implant cerebral a permis unui barbat paralizat sa-si miste mainile cu puterea mintii
Bill a ramas paralizat in urma unui accident de ciclism
Bill a ramas paralizat in urma unui accident de ciclism

Un barbat paralizat din Cleveland a reusit sa isi miste mainile si sa manance singur pentru prima data dupa o pauza de opt ani, folosind o interfata creier-computer. Aceasta i-a permis sa ii citeasca gandurile si sa transmita semnale spre muschii de la nivelul bratelor.

Studiul a fost realizat de BrainGate, un grup de cercetatori care testeaza mai multe tipuri de interfete creier-computer, create special pentru a oferi pacientilor paralizati un grad mai mare de mobilitate. Astfel, specialistii au folosit o interfata creier-computer si un sistem de stimulare electric care i-au permis pacientului Bill Kochevar, un pacient in varsta de 56 de ani, sa-si controleze unul dintre brate, noteaza Daily Mail.

Barbatului i-au fost implantati doi senzori, fiecare de marimea unei pastile de aspirina, inzestrati cu 96 de electrozi, ce au fost creati pentru a monitoriza activitatea neuronala din centrii motori de la nivelul creierului pacientului.

Senzorii au inregistrat semnalele cerebrale aparute atunci cand Bil isi imagina ca isi misca bratul drept, transmitandu-le apoi spre un computer. Computerul a trimis acele semnale catre sistemul de stimulare  electric, care, la randul lui, a directionat o serie de impulsuri spre cele 30 de fire metalice implantate in muschii bratului drept al pacientului, cu scopul de a produce miscari specifice.

Bill Kochevar a ramas paralizat de la umeri in jos in urma unui accident de ciclism petrecut in urma cu opt ani. Mai intai, barbatul a invatat sa foloseasca acest sistem revolutionar pentru a misca o  mana virtuala pe ecranul unui computer. A reusit chiar din prima zi de la testare, a precizat medicul coordonator al studiului.

Folosind noua interfata creier-computer, pacientul poate de acum inainte sa isi miste, individual, fiecare articulatie de la nivelul bratului drept, doar cu ajutorul puterii gandurilor sale. El poate sa bea continutul unui pahar cu ajutorul unui pai si sa isi spele fata cu un burete, reusind toate aceste actiuni cu ajutorul unui suport pentru brat- un dispozitiv pe care il controleaza tot prin intermediul gandurilor.

Publicat: 29 mart. 2017, 15:22 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Pe aceeași temă