De ce isi iau agajatii concediu medical cand nu sunt bolnavi?
Pe masura ce termeraturile cresc sau scad, in functie de sezonul in care se „imbolnaveste” romanul, numarul de cereri de concediu medical incepe sa creasca. Cate din cererile de concediu medical sunt, intr-adevar, reale si cate sunt doar o cale prin cdare angajatii mai strecoara o zi libera?
In Statele Unite ale Americii, in 2015, mai mult de 35% dintre angajati ca sunt bolnavi, pentru a scapa de munca, conform celui mai recent studiu. Potrivit angajatilor intervievati, cele mai folosite zile pentru concediu medical sunt lunea si vinerea.
angajatul a confundat conserva de ton cu cea de mancare a pisicii si i s-a facut rau
a fost muscat de o rata
a fost traumatizat de un paianjen
ozonul din aer i-a dezumflat rotile
a trebuit sa mearga la inmormantarea animalului de comanie al varului nevestei.
In Romania se acroda pana la 7 zile calendaristice pentru spitalizarea de zi (si maximum 21 de zile, pentru urgente) cu o indemnizatie de 75% din salariu.
Media de ore lucrate pe saptamana era de 40,4 in 2015, iar rata de absenteism era de 2,2%. Comparativ cu alte tari din Europa, rata absenteismului din Romania este relativ mica. De ce? Indemnizatia este mai mica in tara noastra decat in alte tari, asa ca angajatii romani pica in categoria celor care nu isi permit financiar sa lipseasca de la serviciu.
Una peste alta, mitul spune ca 3 din 5 romani se intorc bronzati din concediu medical, iar de vina este pigmentul bun al pielii, care prinde razele soarelui si pana la colt la paine.
„Mii de angajati din educatie sunt afectati de prevederile Codului Fiscal, prin care a fost stabilita noua formula de calcul a salariului acordat in timpul concediului medical. Atfel, potrivit calculelor facute de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, angajatii din educatie, aflati in concediu medical, pierd pana la 20% din venit…”
O viata avem, nu va preocupati! Veniti din medical bronzati!