Lacul Sfanta Ana are la baza doua legende sangeroase, care dateaza din urma cu cateva sute de ani.
Singurul lac de origine vulcanica din Romania s-a format pe fundul craterului unui vulcan stins, localizat in Masivul Ciomatu. Lacul Sfanta Ana si-a capatat denumirea in urma a ceea ce s-a intamplat acolo, acum cateva secole.
In zilele noastre, locul e considerat unul sfant, pentru ca sunt organizate si pelerinaje, fiind vizitat de foarte multi turisti, in fiecare an. Pe langa toate acestea, lacul e apreciat de cei care isi doresc sa se relaxeze si sa se bucure de natura.
Lacul Sfanta Ana ascunde, insa, foarte multe mistere! Una dintre legende vorbeste despre doi frati rivali, care isi doreau cu orice pret sa iasa in evidenta. Unul dintre acestia a vrut sa arate ca el are cea mai frumoasa caleasca.
Asa ca a inhamat la acea caleasca nepretuita cele mai frumoase fecioare din sat. Pentru ca fetele nu reuseau sa traga caleasca foarte grea si nu aveau forta necesara, barbatul a decis sa le chinuie si sa le biciuiasca.
Una dintre acele fecioare se numea Ana si l-ar fi blestemat pe cel care a chinuit-o. Din senin, o furtuna puternica s-a pornit si l-a omorat pe barbat, iar odata cu el a disparut si castelul pe care il construise. In locul lui s-ar fi format locul care astazi poarta denumirea de Lacul Sfanta Ana.
O alta legenda care a facut ca Lacul Sfanta Ana sa devina un loc misterios spune povestea unei alte fete. Tot pe nume Ana, aceasta a fost obligata de catre parinti sa se casatoreasca cu un baiat pe care nu il iubea. Fata si-a implorat parintii sa nu o marite, insa ei nu au ascultat, pentru ca tanarul era foarte instarit.
Se spune ca, in noaptea nuntii, fata a fugit si s-a aruncat in apele lacului din munte. Impresionati de soarta pe care Ana a avut-o, localnicii din zona ar fi denumit lacul dupa numele fetei, noteaza adevarul.ro. Se mai spune ca Lacul Sfanta Ana ii ajuta pe tineri sa isi gaseasca perechea.
Locul a devenit, odata cu trecerea timpului, unul de pelerinaj. Oamenii mergeau acolo sa se roage la capela de lemn de langa lac, inca din secolul al XII-lea. In anul 1564 a fost ridicata o capela de piatra. Din acest motiv, in zona ajungeau 30.000 – 40.000 de pelerini, care petreceau mai multe zile. O alta legenda mai spune ca femeile care nu pot avea copii, dar isi doresc foarte mult asta, pot sa isi indeplineasca dorinta dupa un pelerinaj la Lacul Sfanta Ana.