Daca ai aceasta problema din ce in ce mai des, te sfatuim sa mergi la medic pentru un control amanuntit.
Iti amortesc degetele? Ce boli poti sa ai si sa nu stii. Amorteala mainilor se mai numeste parestezie. Poate anunta boli sau tulburari care afecteaza fluxul de sange sau lezeaza nervii. Multe femei trec prin aceasta stare la ciclul menstrual sau cand au deficit de calciu. Parestezia e semn clar ca trebuie sa mergi la medic.
Persoanele stresate si care nu se odihnesc se confrunta cu amorteala degetelor. Este si un rezultat al atacurilor de panica. Amorteala este insotita si de furnicaturi in degete. Pot fi cauzate de oboseala, lipsa de magneziu si alte vitamine. Furnicaturile pot fi insotite si de tremuratul mainilor.
Amorteala degetelor poate ascunde boli grave ca atacul ischemic tranzitoriu sau boala lui Raynaud. In cazurile acestea, amorteala este provocata de reducerea sau blocarea fluxului anguin catre creier. Cauza ar putea fi un cheag de sange. Simptomele trec deoarece fluxul se restabileste dupa cateva minute. Nu la fel se intampla si in cazul unui ACV, care poate duce la paralizie.
La boala Raynaud, varfurile degetelor amortesc si devin albastre. Acest lucru se agraveaza la stres si frig. Boala apare din cauza unui spasm trecator ce blocheaza fluxul sangelui la degete. Boala apare mai des la femei decat la barbati. Ce boli ascunde parestezia: leziuni vasculare sau hemopatii, inflamații cronice, hipertiroidism, tumori benigne care apasă pe nervi, afecțiuni renale sau hepatice.
Amorteala mainilor, furnicaturile sau pierderea sensibilitatii cutanate pe termen scurt apare din multe motive. Unul este fluxul scazut al sangelui. Amorteala mai apare si in urma unor traumatisme sau inflamatii si infectii. Amorteala mainilor nu indica boli grave, dar pot anunta accidente vasculare cerebrale sau tumori.
Amortirea degetelor poate fi o cauza a sindromului de tunel carpian. Produce ameteli, furnicaturi si dureri la nivelul palmelor. Apar la mana care se foloseste cel mai des. Simptomele sunt, in general, suparatoare noaptea. Se pot inlatura cu o interventie chirurgicala pentru a se debloca nervul median presat.
Vitamine ca B12, B6, B1, B3 sau PP (niacină) sau vitamina E sunt importante pentru functionarea optima a nervilor periferici. Ca si magneziul. Lipsa vitaminelor poate cauza amorteala in maini si degete. poate cauza amorteli si la nivelul membrelor inferioare. Alte cauze pot fi probleme ortopedice, osteoporoza sau un gips prea strans.
O cauza a furnicaturilor si amortelilor poate fi lipsa apei. Persoanele care nu se hidrateaza corespunzator, dar consuma alcool, pot simti furnicaturi in degete sau amorteala, informeaza clicksanatate.ro.