4 romani mor pe ora din cauza AVC-ului. Cum te aperi de atacul cerebral
4 romani mor pe ora din cauza AVC-ului, sustine prof.dr. Gheorghe Iana. Acest lucru trist ne-a propulsat in topul european al mortii survenite in urma AVC. Patru romani mor in fiecare ora din cauza atacurilor cerebrale. Costurile de tratament sunt uriase si, de cele mai multe ori, pacientii raman cu sechele.
„România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa! Patru români mor în fiecare oră din cauza AVC“, a spus astăzi prof.dr. Gheorghe Iana la conferinţa organizată de Societatea de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din Romania (SNRIR).
4 romani mor pe ora din cauza AVC-ului
Tema a fost managementul multidisciplinar al infarctului cerebral. Statisticile au fost realizate in ultimele 9 luni.
„În ultimele nouă luni s-au reaşezat bazele programului naţional prin crearea programului de atestare complementară a medicilor radiologi intervenţionişti şi au fost certificaţi 25 de specialişti în neuroradiologie intervenţională. Până în anul 2020 vor exista patru centre de intervenţie capabile să funcţioneze 24 din 24, 7 zile din 7. Alături de medicii de urgenţă, medicii anestezişti şi neurologi, specialistul în radiologie intervenţională va asigura diagnosticarea rapidă şi intervenţia în fereastra de timp de 6 ore obligatorie pentru o astfel de intervenţie. Urmează să fie acreditate trei centre de pregătire pentru radiologii intervenţionişti care vor asigura personalul medical necesar derulării în bune condiţii al tratamentului AVC”, explică preşedintele SNRIR, prof. univ. dr. Gheorghe Iana, citat de adevarul.ro.
Costurile pacientilor cu AVC = 650 milioane de euro
„Avem nevoie de finanţare! În România, accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă a doua cauză de mortalitate – 21,64% şi dizabilitate – 11,34%, cu un cost anual pentru statul român de aproximativ 657 de milioane euro, dintre care 89% sunt costuri indirecte generate de susţinerea pacienţilor care după un AVC rămân cu sechele grave. Costul pentru tratarea unui pacient sunt între 5.000 şi 10.000 de euro, costurile pentru susţinerea ulterioară a pacienţilor care rămân cu sechele sunt imense. Pentru susţinerea financiară a 1.000 de pacienţi rămaşi cu sechele majore după un episod AVC pentru că nu au avut acces la tratamentul adecvat, statul va cheltui în următorii 10 ani aproximativ 100 milioane de euro, iar costurile cu tratarea acestor 1.000 de oameni ar reprezenta aproximativ 15 milioane de euro. Cheltuielile directe şi indirecte ajung să reprezinte aproximativ 0,4% din PIB. Cele mai noi statistici arată că 20 % din pacienţii cu AVC mor în primele 30 de zile, iar 30% din ei rămân imobilizaţi la pat. Investitţia în medici şi echipamente, crearea unor centre funcţionale la nivel naţional sunt cei mai importanţi paşi pe care sistemul medical trebuie să îi facă în viitorul foarte apropiat” , a adăugat prof. univ. dr. Gheorghe Iana.
Boala fatala confundata cu menopauza! A murit pentru ca n-a fost diagnosticata la timp 🙁
Specialistii sustin ca e nevoie de 5 centre care sa asigure garda permanenta pentru urgente AVC. Momentan, centre astfel specializate avem in Targu Mures, Suceava si Timisoara, care primesc pacienti din toata tara.
„În condiţiile în care fereastra de intervenţie pentru pacientul cu AVC este de maximum 6 ore, necesitatea distribuirii corecte a centrelor de intervenţie la nivel naţional este foarte important“, a explicat prof.dr. de origine română, Tudor Jovin unul dintre pionierii neuroradiologiei intervenţionale din SUA şi preşedinte al Departamentului de neurologie a Universităţii Cooper din New Jersey.
Afla mai multe detalii aici!