24 iunie, Sânzienele. De ce i se mai spune acestei sărbători Drăgaica sau Amuțitul Cucului

Publicat: 24 iun. 2020, 13:03 Autor: Ionita Nicoleta General
24 iunie, Sânzienele. De ce i se mai spune acestei sărbători Drăgaica sau Amuțitul Cucului

În fiecare an, pe 24 iunie se sărbătoresc Sânzienele. În popor, această zi mai este denumită și Drăgaica sau Amuțitul Cucului. În special oamenii de la țară au mare grijă să respecte Sânzienele, pentru că altfel vor fi aspru pedepsiți.

Ce sunt Sânzienele și de ce această zi se numește ”Amuțitul cucului”

Ziua de 24 iunie este una extrem de importantă în tradiția populară. Pe lângă faptul că în calendarul ortodox, în această zi este mare sărbătoare, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, în popor se serbează și Ziua Sânzienelor. Se crede că acestea sunt un fel de zâne bune, dar în cazul în care de ziua lor oamenii muncesc, Sânzienele se vor transforma în personaje rele. La fel ca și Rusaliile, acestea îi vor pedepsi aspru pe cei care nu le respectă ziua.

Tot în popor, Sărbătoarea Sânzienelor este cunoscută și sub denumirea de Drăgaica sau Amuțitul Cucului. Aceste nume nu sunt alese la întâmplare. Este știut faptul că această pasăre, cucul, cântă doar pentru o perioadă scurtă, mai exact timp de 3 luni. Începe de pe 21 martie și se oprește în jurul datei de 22 iunie.

Uneori, se întâmplă să cânte chiar până la Sânziene. Se crede că atunci cucul se îneacă pentru că mănâncă orz și astfel își pierde vocea. Tradiția spune că atunci când cucul se oprește din cântat înainte de Sânziene, nu este semn bun. Vara va fi una lungă și grea pentru gospodari, pentru că nu va ploua deloc, iar seceta va afecta toate culturile.

Cum se sărbătoresc Sânzienele

Sărbătoarea Sânzienelor poartă nume diferite în funcție de zonele țării. De exemplu, în Oltenia și în Muntenia, oamenii știu de Drăgaică, în timp ce ardelenii sărbătoresc Sânzienele. La fel diferă și modul în care se sărbătorește această zi, considerată una a iubirii și a fertilității. Pe lângă faptul că de Sânziene femeile nu trebuie să spele rufe sau să facă treabă prin casă, există și alte moduri în care oamenii petrec ziua de 24 iunie.

În anumite zone ale țării, se joacă dansul Drăgaicei. Tradiția spune că dacă se respectă acest obicei, oamenii vor fi răsplătiți cu roade bogate, iar casele și gospodăriile vor fi apărate de toate lucrurile rele. Tot de Sânziene se organizează bâlciuri și se aprind focuri pe dealuri. De asemenea, în timpul nopții, bărbații neînsurați aruncă flori de sânziene în curțile caselor în care locuiesc fete nemăritate.

În noaptea de 23 spre 24 iunie, fetele care încă nu și-au găsit alesul trebuie să-și pună sub pernă flori de sânziene. De asemenea, este bine ca acestea să se spele cât mai de dimineață cu rouă. La sate se păstrează încă obiceiul de a alege Drăgaica. Aceasta trebuie să fie cea mai frumoasă, cuminte și blândă fată dintr-un grup de șapte. Toate fetele sunt îmbrăcate în alb, iar cea care va fi desemnată Drăgaica va purta pe ea spice de grâu. Acestea se vor plimba prin sat, în timp ce cântă, pentru a înveseli pe toată lumea.

Publicat: 24 iun. 2020, 13:03 Autor: Ionita Nicoleta General
Pe aceeași temă
×