Ce nu este bine să faci în ziua de Sânziene. Tradiții și obiceiuri din popor

Publicat: 23 iun. 2020, 11:56 Autor: Ionita Nicoleta General
Ce nu este bine să faci în ziua de Sânziene. Tradiții și obiceiuri din popor

Sânzienele reprezintă o sărbătoare românească respectată, în general, în zonele de la țară. Sunt multe tradiții și superstiții legate de această zi. În popor se crede că nu este bine să faci anumite lucruri de Sânziene, pentru a nu fi lovit de trăsnet.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

Ca orice sărbătoare românească, și ziua de Sânziene sau Drăgaica, așa cum mai este cunoscută în popor, vine cu un șir lung de tradiții, pe care oamenii de la țară le respectă în continuare cu sfințenie. Se crede că oamenii care muncesc de Sânziene vor fi loviți de răzbunarea acestora și vor fi pociți sau își vor pierde mințile.

Tradițiile încep încă din noaptea de dinaintea Sânzienelor. Se spune că în acea noapte, cerul se deschide și Sânzienele coboară pe pământ, pentru a face dansul ielelor. Acestea se ascund de privirile oamenilor și va fi vai și amar de cel care le vede. Se crede că persoana respectivă se va îmbolnăvi de o boală incurabilă.

Prin dansul lor, Sânzienele le vor oferi plantelor puteri miraculoase. Astfel, oamenii le pot culege și le pot folosi atunci când au diferite boli. În plus, aceste zâne sunt considerate protectoarele agriculturii. Mai mult, tot Sânzienele le sunt de ajutor fetelor care vor să se mărite.

Se spune că este bine să te uiți la soare în această zi, pentru a observa cum se spală acesta pe față. În anumite zone ale țării, fetele singure merg pe câmp și își fac coronițe din sânziene. După aceea, le aruncă peste casa în care locuiesc. În cazul în care coronița nu cade pe partea cealaltă, înseamnă că fata se va mărita în curând.

Tot în popor se crede că dacă o fată își va pune noaptea sub pernă flori de sânziene, va visa cu cine se va căsători. De asemenea, este bine ca femeile să facă baie în ape curgătoare și apoi să se tăvălească prin rouă. În acest fel, vor fi ferite de boli.

Ce nu e bine să faci de Sânziene

Pentru a beneficia de ajutorul Sânzienelor, trebuie să respecți anumite tradiții de ziua lor. Astfel, este interzis ca femeile să spele sau să calce rufe. De asemenea, nu au voie nici să facă treabă în casă sau prin gospodărie. În caz contrar, Sânzienele se vor răzbuna crunt și vor trimite boli grave asupra celor care nu le sărbătoresc ziua.

Tot Sânzienele pot aduce grindina asupra grădinilor, dacă cineva se apucă să lucreze pe 24 iunie. Și cei care se duc să muncească la câmp pot fi loviți de trăsnet în această zi. Nu este bine să juri strâmb sau să faci vreo faptă rea de Sânziene.

O altă superstiție este legată de cântatul cucului. Sărbătoarea Sânzienelor mai este cunoscută și sub denumirea de ”Amuțitul Cucului”. Se spune că aceste zâne fac păsările să se oprească din cântat. În cazul în care cucul nu va mai cânta dinainte de Sânziene, înseamnă că va urma o vară secetoasă. Este semn și mai rău în situația în care cucul nu se va opri din cântat nici după această sărbătoare. Se consideră că vor fi războaie și multe alte tragedii.

Pentru a avea o recoltă cât mai bogată în anul respectiv și pentru a atrage norocul asupra unei case, oamenii fac și dansul Drăgaicei. Acesta seamănă destul de mult cu cel al Călușarilor. Se spune că cine nu primește Drăgaica la el în gospodărie, va avea ghinion tot anul.

Publicat: 23 iun. 2020, 11:56 Autor: Ionita Nicoleta General
Pe aceeași temă