Pe 24 iunie, în calendarul ortodox este mare sărbătoare. Chiar dacă ne aflăm în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, astăzi creștinii au voie să facă excepție de la postul normal. Biserica oferă în această zi dezlegare, pentru a sărbători nașterea unui sfânt. Tot astăzi, în credința populară se sărbătoresc Sânzienele.
În fiecare an, pe data de 24 iunie, creștinii sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Chiar dacă în popor această zi este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica, în calendarul ortodox astăzi este cruce roșie. Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul a fost atestată încă din secolele IV – V, chiar în aceeași perioadă în care s-a stabilit și data fixă în care pică Nașterea Domnului, Crăciunul.
În general, Biserica Ortodoxă a stabilit drept sărbători datele la care sfinții au murit, nu și zilele în care aceștia s-au născut. Excepție de la această regulă fac Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul. Astfel, în calendar este trecută drept mare sărbătoare atât Nașterea Maicii Domnului, pe 8 septembrie, cât și Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august. De asemenea, și Bunăvestirea este sărbătorită pe 25 martie.
La fel ca și în cazul Fecioarei Maria, și Ioan Botezătorul are mai multe sărbători în calendarul ortodox, mai exact 6 la număr. Pe 23 septembrie este Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul, pe 24 iunie nașterea sa, pe 29 august Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie se sărbătorește soborul lui, pe 24 februarie prima și a doua aflare a capului lui, iar pe 25 mai a treia aflare a capului lui Ioan Botezătorul.
Chiar dacă sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul pică în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în această zi este dezlegare la pește. Anul acesta, 24 iunie este chiar miercuri, când oricum ar fi zi de post. Cu toate acestea, se poate consuma orice aliment derivat din pește.
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut cu 6 luni înaintea lui Iisus. Mama sa a fost Elisabeta, iar tatăl său a fost preotul Zaharia. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost vestită chiar de către îngerul Gavriil, care i s-a arătat lui Zaharia, în timp ce acestea era la templu. Zaharia nu a crezut însă ceea ce i-a spus îngerul, astfel că a rămas mut până în momentul în care i-a pus numele fiului său.
Nu se știu foate multe informații din viața lui Ioan Botezătorul. Acesta s-a retras în pustietate, până când i s-a poruncit să se apuce să predice. Sfântul Ioan avea un mesaj clar pentru mulțimile de oameni: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor”! Cei care îl ascultau și voiau să scape de toate păcatele, mergeau la Sfântul Ioan, iar aceste îi boteza în apa Iordanului.
Ioan Botezătorul a fost numit ”cel mai mare între cei născuți din femei”, pentru că a mișcat în pântecul mamei sale doar în momentul în care aceasta s-a întâlnit cu Fecioara Maria, care, de asemenea, îl purta în pântece pe Iisus. În plus, Ioan Botezătorul a fost cel care L-a botezat și pe Iisus.
Sfântul Ioan a fost ucis prin decapitare, de către Irod. Gestul a fost făcut după ce Irodiada, femeia lui Irod, care era, de altfel, soția fratelui său, a auzit că Ioan Botezătorul îl certase pe Irod pentru că trăiește cu această femeie. Astfel, a pus la cale un plan pentru a-l omorî pe Sfânt. I-a spus fetei sale, Salomeea, să ceară drept răsplată pentru dansurile sale capul Sfântului Ioan Botezătorul.
În zilele noastre, capul Sfântului Ioan Botezătorul se află la Roma. Moaștele sale sau mai bine zi, o parte din acestea, pentru că unele au fost arse încă din vremea Împăratului Iulian Apostatul, au fost duse inițial la Ierusalim, pentru ca apoi să fie mutate în Alexandria.